Rekommendationer

Hur diagnostiseras hjartsacksinflammation?

Hur diagnostiseras hjärtsäcksinflammation?

Du får berätta om dina besvär och läkaren gör en kroppsundersökning. Vanligtvis undersöks du med EKG för att se hur hjärtat fungerar. Du får också lämna blodprover. Ibland behövs fler undersökningar som till exempel lungröntgen, ultraljud eller magnetkameraundersökning av hjärtat.

Hur känns perikardit?

Vanligt är ett eller flera av följande symtom: Skärande, intensiv och skarp smärta i mitten eller till vänster av bröstet. Ökande smärta i liggande ställning, främst på rygg. Minskad smärta om du sitter framåtböjd. Ökande smärta när du andas djupt, hostar, sväljer eller rör på dig.

Hur syns hjärtmuskelinflammation?

Vid hjärtmuskelinflammation kan man på EKG se olika ospecifika förändringar som ST-T-förändringar, oregelbunden hjärtrytm m.m. Biokemiska markörer som troponin T/troponin I och CK-MB är typiskt förhöjda vid hjärtmuskelinflammation som tecken på engagemang av hjärtmuskeln.

Hur behandlas perikardit?

Perikardit har i regel god prognos, och vid okomplicerade fall utan riskfaktorer kan patienten handläggas polikliniskt med acetylsalicylsyra (ASA) eller andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), med tillägg av kolkicin [2]. Uppföljning bör ske efter 1 vecka med utvärdering av symtom och CRP.

Vad är konstriktiv perikardit?

Konstriktiv perikardit är ett tillstånd då perikardiet blir förtjockat och fibrotiskt, vilket försämrar hjärtats fyllnad i diastole. Tillståndet föregås av ett inflammatoriskt tillstånd i hjärtsäcken, som ibland passerar asymtomatiskt. En del patienter har tidigare haft perikardit.

Hur länge varar en hjärtmuskelinflammation?

Vad händer om man har en hjärtmuskelinflammation? Inflammationen läker av sig själv hos de allra flesta, men ibland kan mediciner behövas. Om inflammationen är mer uttalad, kan man behöva avstå från att träna under några månader för att hjärtmuskeln ska återhämta sig på bästa sätt.

Kan man se hjärtmuskelinflammation på EKG?

Share this post