Populära

Ar det olagligt att filma nagon utan dennes tillatelse?

Är det olagligt att filma någon utan dennes tillåtelse?

Huvudregeln är ni får filma vad ni vill, vilket även inkluderar människor. Alltså behöver ni i princip inte be om tillstånd för att filma på allmän plats såsom gator, torg eller parker. Det är även tillåtet att stå utanför och filma in på privat område men att stå inom det privata området och filma kräver tillstånd.

Får man filma någon och lägga ut på nätet?

Huvudregeln är att det är tillåtet att filma en person utan tillåtelse. Du har sedan fri förfoganderätt över denna film och får lägga upp den online. Andra regler gäller dock i vissa situationer: – Om du filmar någon som inte befinner sig på en allmän plats (t.

Får du filma eller ta kort på en kompis när ni är hemma utan att be om lov i skolan?

De är helt tillåtet att spela in i smyg, både ljud och bild, så länge som minst en av personerna är medveten om att det sker. Det räcker ju faktiskt med att det är du som vet om att du spelar in i smyg för att det kravet ska vara uppfyllt.

Är det olagligt att filma ett slagsmål?

Brottet kränkande fotografering regleras i 4 kap. 6a § BrB och innebär att det är otillåtet att filma eller fotografera någon i hemlighet utan personens tillstånd. Vidare krävs även att personen som filmas inte befinner sig på en allmän plats.

Får man filma i sitt eget hem?

Det görs för det mesta en intresseavvägning där man väger personen som får sina personuppgifter registrerade mot den som registrerar uppgifterna. Det bör alltså vara tillåtet för dig som privatperson att filma i ditt hem om det är fråga om kameraövervakning av ren privat natur.

Är det olagligt att filma polisen?

Det finns inte något generellt förbud mot att filma en polis i tjänsten i en offentlig miljö. Polisens rätt att säga till någon att sluta filma är enligt Polismyndighetens mening begränsad till situationer som faller inom ramen för polisverksamhetens ändamål och polisens uppgifter ( 1 och 2 §§ polislagen ).

Får man lägga upp filmer på andra?

Share this post