Populära

Vad kostar en Korsbands operation?

Vad kostar en Korsbands operation?

Ungefärlig självkostnad för en korsbandsoperation är uppskattningsvis nu mellan 25 och 30 tkr.

Vad är TPLO operation?

TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy) TPLO en mycket beprövad operationsmetod. TPLO går ut på att man ändrar vinkeln på tibias (skenbenets) ledyta, för att neutralisera de olika krafter som verkar på knäleden när hunden belastar och rör på benet. Leden blir stabil trots att korsbandet är trasigt eller skadat.

Kan korsband läka på hund?

Många hundar blir så pass återställda att de kan fungera bra efter en korsbandskada, men en del får problem med artros. Korsbanden har en viktig funktion för att stabilisera knäleden och skador på dem ger ökad rörlighet.

När ska man operera korsband?

Du kan behöva opereras för att ersätta ett trasigt korsband om du har skadat det främre korsbandet. Det gäller framför allt om du håller på med idrotter där belastningen på knät är stor. Det nya korsbandet görs av en annan sena från ditt ben.

Hur länge håller en korsbandsoperation?

Det är viktigt att tänka på att det nya korsbandet aldrig, ens vid den mest lyckade operationen, helt kan efterlikna ett intakt korsband. Av trafiksäkerhetsskäl skall du inte köra bil de första 4 – 6 veckorna efter operation eller så länge knät smärtar när du trampar ned pedalerna.

Hur länge tar det att operera korsbandet?

Operationen tar ca 1,5 timme. Operationen börjar med att läkaren undersöker stabiliteten i din knäled då du är sövd.

Kan en hund leva utan korsband?

Generellt sett bör de flesta korsbandsskador hos hund opereras för bästa resultat på sikt. Om hunden går med en instabil led för länge utvecklas med tiden en allt värre artros som ger framtida smärtor och besvär. Vissa hundraser får oftare trasiga korsband. Hos människa är det oftast ett trauma som ligger bakom.

Vad händer om korsbandet går av?

När du just skadat korsbandet känns det oftast som att något går sönder i knät. Det gör mycket ont. Knät brukar också svullna kraftigt inom några timmar och du får svårt att stödja på benet. Efter några dagar eller veckor har du inte lika ont och svullnaden har gått ned.

Share this post