Innehållsförteckning
Vad säger rörelsekapitalet?
Vad är rörelsekapital? Rörelsekapital är det kapital som används i den dagliga verksamheten för ett företag. Det är alltså de pengar som ett företag använder sig av för att betala sina varor/tjänster (leverantörsskulder) och även de pengar som ett företag har utestående i form av kundfordringar.
Hur räknar man rörelsekapitalet?
Formeln som används för att räkna ut rörelsekapital är kort att rörelsekapitalet är omsättningstillgångar minus kortfristiga skulder. Omsättningstillgångar avser den kassa, kundfordringar och lager som kan likvideras inom 12 månader.
Är avsättningar Räntebärande?
Räntebärande skulder och räntebärande avsättningar (avsättningar till pensioner) reducerade med likvida medel och räntebärande fordringar. Relevant för att bedöma totalt utnyttjad räntebärande skuldbörda. Räntebärande nettoskuld dividerat med eget kapital.
Vad är totalt kapitalbehov?
Kapitalbehovet beräknas som summan av anläggnings- och rörelsekapital. Kapitalbehovet ska i mesta möjliga mån finansieras genom eget kapital. I andra hand måste man ta till räntebärande kortfristiga lösningar, som kontokredit eller liknande.
Är Leasingskulder räntebärande?
Räntebärande företagsskuld: Räntebärande skulder exklusive leasingskuld och exklusive pensionsskuld. Räntetäckningsgrad: Resultat efter finansiella poster med återläggning av finansiella kostnader dividerat med finansiella kostnader. Rörelsemarginal: Rörelseresultat i procent av nettoomsättningen.
Vad är en räntebärande skuld?
Räntebärande skulder utgörs vanligtvis av hos bank upptagna lån samt av obligationslån som ofta är upptagna på en längre tidshorisont än banklån. Ej räntebärande skulder utgörs av exempelvis leverantörsskulder vilka ofta löper på en kortare tidshorisont och även exempelvis latenta skatteskulder.