Blogga

Varfor far hunden kristaller i urinen?

Varför får hunden kristaller i urinen?

Struvit – struvitkristaller består av magnesium, ammonium och fosfat och är den vanligaste sortens urinkristall hos hund. Ofta bildas stenarna som en följd av infektion och inflammation i urinblåsan. Struvit kan även bildas vid ett överskott av magnesium i urinen samt då urinens pH är högt.

Vad får en hund njursten av?

Dessa kristaller kan klumpa ihop sig och bilda urinsten. Det finns olika typer av urinsten, vanligast är struvitstenar, som består av magnesium, ammonium och fosfat, men det finns även kalciumoxalat-,cystin- och urat-stenar. Att stenarna bildas beror oftast på att urinen har för hög koncentration, t.

När hund inte kissar?

Kontakta veterinär om din hund har svårt att kissa. Om hunden inte kan kissa alls är läget mer akut och då bör du ta hunden till veterinär omedelbart. Urinstenar i urinblåsan måste opereras genom att öppna buken och blåsan. Ibland kan man med en kateter fösa tillbaka eller spola upp stenar i blåsan.

Varför bildas urinsten?

Det kan hända om du inte dricker tillräckligt mycket vätska. Det kan också ske om du förlorar stora mängder vätska, till exempel om du har en sjukdom som ger diarréer. En del sjukdomar som påverkar ämnesomsättningen ökar också risken att få njursten.

Kan hundar få njursten?

Urinvägsbesvär hos hund. Har din hund svårt att kissa eller har den blod i urinen? Då kan problemet vara urinsten eller kristaller i urinen. Hundar kan precis som människor bilda olika sorters urin- och njursten.

Vad gör man vid Njurstensanfall?

Du kan pröva att lindra besvären med receptfria smärtstillande läkemedel om du har haft besvär av njursten tidigare och känner igen symtomen. Besvären kan gå över och då behöver du inte söka vård. Men du ska alltid söka vård om du fortsätter att ha ont trots att du tar smärtstillande läkemedel, eller om du får feber.

https://www.youtube.com/watch?v=U8K5_7A_ueY

När klipper man valpen?

För att klorna inte ska bli för långa behöver du klippa dem med ungefär en veckas mellanrum. Däremot behöver du inte ta alla klorna under en och samma klippomgång: det finns många olika varianter att klippa klorna på under tiden du vänjer valpen vid proceduren.

När ska man klippa valp?

Att ta hand om och klippa din hunds klor. Beroende på ras och aktivitet hos din hund varierar behovet av kloklippning. En tumregel brukar vara en gång i veckan. Här kan du läsa vad du ska tänka på och hur du går tillväga.

Share this post