Rekommendationer

Vad ar sick sinus syndrom?

Vad är sick sinus syndrom?

Sjuka sinus-syndrom (SSS), även kallat sinusknutesyndrom (SND) och ibland kallat brady-taky-syndrom, är ett ofarligt syndrom där hjärtat omväxlande slår långsamt och snabbt. Rytmrubbningarna har sitt ursprung i sinusknutan, och är vanligast hos äldre personer.

Vad är en Sinusknuta?

I det högra förmaket sitter sinusknutan som startar den elektriska impulsen. Signalen sprids snabbt till båda förmaken och får förmaken att dra ihop sig och pressa ner blod i kamrarna. Mellan förmaken och kamrarna sitter AV-knutan, en annan specialiserad cellgrupp.

Hur farligt är av Block 3?

Obehandlat kroniskt AV-block III är förenat med 50 procents risk för död, oavsett symtom, inom 1 år [24]. Pacemakerbehandling leder till normaliserad återstående livslängd [25]. Så kallad kronotrop insufficiens kan uppstå dels vid primär sjuk sinusknuta, dels vid förmaksflimmer med höggradig AV-blockering.

Vad som händer om sinusknutan slutar att fungera?

Hjärtats sammandragning börjar med att en grupp celler urladdas elektriskt i höger förmak, den så kallade sinusknutan. Hjärtrytmen kan bli för långsam eller hjärtat kan göra uppehåll om sinusknutan inte fungerar som den ska. Det kan leda till att du blir yr, trött eller svimmar.

Varför får man sjuk sinusknuta?

Det finns flera orsaker till SND. Det är praktiskt att indela dessa i reversibla och irreversibla orsaker. Vanligast är mediciner (betablockerare, kalciumblockerare, digitalis e t c), följt av hyperkalemi och hypoxemi. Degenerativ fibrotisk process som troligen är åldersberoende.

Varför får man sjuk Sinusknuta?

Är det farligt att hjärtat hoppar över slag?

Extraslag. Hjärtrytmen är inte alltid regelbunden, också ett friskt hjärta kan ibland slå extra slag. Det känns som om hjärtat hoppar upp mot halsen och hoppar över ett slag. Dessa extraslag är normala och ofarliga.

Varför får man AV-block 3?

AV-block. AV-block uppstår när AV-knutan eller nedre delen av retledningssystemet är skadat. Överledningen mellan förmak och kammare kan bli långsam (AV-block I) eller avbrytas helt (AV-block II-III), vilket innebär uteblivet hjärtslag eller långsam puls.

Vad är Ablationsbehandling?

Ablation är en behandlingsmetod mot olika typer av hjärtklappning som enbart används när behandling med läkemedel inte fungerar. Under ingreppet blockeras de elektriska signalerna som orsakar besvären.

Share this post