Populära

Vad ar Riksrevisionens uppgift?

Vad är Riksrevisionens uppgift?

Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen som granskar hur regeringen använder skattepengarna i den statliga verksamheten. Myndighetens mål är att bidra till att statens resurser används på ett bra sätt och att den statliga förvaltningen sköts effektivt. Riksrevisionen har en oberoende ställning.

Vad är en granskningsrapport?

En granskning pågår under cirka ett år och resulterar i en granskningsrapport. Effektivitetsrevisionen har oftast ett bakåtblickande fokus. Vi granskar och bedömer effektiviteten i olika verksamheter och lämnar rekommendationer till regeringen och berörda myndigheter.

Vad menas med Riksrevisionen?

Riksrevisionens uppgift är att granska vad statens pengar går till, hur de redovisas och hur effektivt de används. Genom att utföra oberoende revision bidrar vi till att stärka den demokratiska insynen, en god resursanvändning och en effektiv förvaltning i staten.

Vad är granska makten?

En av riksdagens viktigaste uppgifter är att kontrollera hur regeringen sköter sitt arbete. Det kallas för riksdagens kontrollmakt. Kontrollmakten ska bidra till att regeringen följer lagarna, arbetar effektivt och att medborgarna känner förtroende för den offentliga makten.

Vem granskar Riksrevisionen?

I lag anger riksdagen vilka uppgifter Riksrevisionen har och att riksrevisorn beslutar om granskningens huvudsakliga inriktning. Riksdagen beslutar också varje år hur mycket pengar vi får använda. Riksrevisorn är chef för myndigheten, och väljs av riksdagen.

Varför jobba på Riksrevisionen?

På Riksrevisionen får du möjlighet att arbeta med angelägna frågor, delta i samhällsutvecklingen och bidra till demokratisk insyn – ett meningsfullt arbete där dina iakttagelser ligger till grund för förändring, diskussion och beslut som faktiskt påverkar Sveriges medborgare.

Share this post