Frågor

Hur lange kan man leva med hydrocefalus?

Hur länge kan man leva med hydrocefalus?

Vid en femårsuppföljning visade det sig dessutom att 17 av 33 patienter (52 procent) avlidit. Dödligheten var mer än dubbelt så hög som i gruppen som inte behövt köa. Där hade 16 av 69 (23 procent) avlidit. – Det är första gången vi kunnat studera vad som händer med patienter med hydrocefalus när behandlingen fördröjs.

Hur får man hydrocefalus?

En av de vanligaste orsakerna till kommunicerande hydrocefalus är uppkomst till följd av en skada mot hjärnan. Hos barn kan det röra sig om intraventrikulära blödningar hos prematurt födda eller CNS-infektioner medan vanliga orsaker hos vuxna är subarachnoidalblödningar och trauma.

Hur får man vattenskalle?

Hydrocefalus, även kallat ”vattenskalle”1, innebär en onormalt stor ansamling av ryggmärgsvätska inne i skallen (kraniet). Det sker på grund av en störning av cirkulationen i hjärnans vätskesystem.3. Detta leder till att det blir ett ökat tryck inne i skallen och att huvudet växer oproportionerligt mycket.

Hur märks vattenskalle?

Vid hydrocefalus, eller vattenskalle, ökar mängden vätska i hjärnan. Som en följd vidgas hjärnans ventriklar, hålrum. Hjärnskadan leder till gångsvårigheter, minnesstörningar och i vissa fall urininkontinens. Dessutom syns de förstorade håligheterna tydligt vid en MR-undersökning.

Kan man dö av hydrocefalus?

Tillståndet är underdiagnostiserat och underbehandlat. Obehandlat leder tillståndet till en snabb försämring, kognitiv svikt och en ökad dödlighet (hazard ratio 3,8) jämfört med en referenspopulation. Tidig diagnos och behandling förbättrar överlevnad och funktionsförmåga.

I vilken vecka kan man upptäcka vattenskalle?

Diagnos. Hydrocefalus upptäcks vid ultraljudsundersökningar av hjärnan. Behandlingen består i att avleda vätskan för att minska trycket på hjärnan.

Kan man dö av NPH?

NPH är en kommunicerande hydrocefalus, det vill säga likvorvägarna är öppna. En icke-kommunicerande hydrocefalus, där det finns ett hinder, kan leda till en livshotande situation och måste då behandlas akut med olika typer av neurokirurgiska operationer.

Kan man bota vattenskalle?

Behandling. Symptomen av hydrocefalus avhjälps genom att en shunt opereras in. Man opererar in en tunn slang från insidan av skallbenet, ut genom ett hål i kraniet och ner i bukhålan. På så sätt minskar trycket i nervsystemet och patienten kan därigenom leva ett nästan normalt liv.

Kan man se vattenskalle på ultraljud?

Varför får man Normaltryckshydrocefalus?

Orsaken till obalansen är okänd; därför namnet idiopatisk. Ett snarlikt tillstånd, sekundär NPH, kan uppstå efter hjärnskada som exempelvis blödning, infektion, stroke eller kraftig skallskada. Tillståndet kan behandlas med en shunt-operation som leder ryggmärgsvätska från hjärnan, vanligen till bukhålan.

Hur uppstår hydrocephalus?

Vid hydrocefalus bildas det för mycket vätska i hjärnan. Det kan bero på olika saker som till exempel att produktionen av vätskan är ökad, att kanalerna är för täta eller att upptaget av vätska till blodkärlen är reducerat.

Är vattenskalle farligt?

En vattenskalle bör alltid opereras – även om patienten gått obehandlad i många år och inte upplever några besvär. Det menar neurokirurgen Hannes Stephensen. Vid hydrocefalus, eller vattenskalle, ökar mängden vätska i hjärnan. Som en följd vidgas hjärnans ventriklar, hålrum.

Vad är orsaken till vattenskalle?

Kan man bota hydrocefalus?

Sjukdomen botas genom att en dräneringsslang (shunt) opereras in i hjärnan, men kunskapen om hur dränaget påverkar hjärnan har länge varit okänd.

Vad händer om man inte opererar vattenskalle?

Normal trycks hydrocefalus (NPH) (vattenskalle), en av de viktigaste behandlingsbara orsakerna till demens och gångsvårigheter hos äldre, drabbar upp till 3% av alla personer äldre än 65 år. Tillståndet är ett av de allra viktigaste att diagnosticera tidigt eftersom många andra orsaker till demens inte kan behandlas.

Hur märker man vattenskalle?

Det kan röra sig om avflödeshinder som ger akuta symtom, exempelvis huvudvärk, synnedsättning och nedsatt vakenhet, på grund av ett högt tryck i hjärnan men även långsamt insättande symtom där man inte hittar något specifikt hinder i avflödet av hjärnvätska och hjärntrycket är normalt.

Share this post