Rekommendationer

Varfor kissar man ner sig i somnen?

Varför kissar man ner sig i sömnen?

De vanligaste orsakerna till frekvent urinering är att kroppen producerar mer urin på grund av hormonförändringar, njurproblem, sjukdom eller som en biverkning av läkemedel. Dessa faktorer leder till nattlig enures (sängvätning) eller att du behöver gå upp och kissa flera gånger per natt (nokturi).

Är det vanligt att kissa på natten?

Vad är nokturi? Nokturi (nattkissning) är ett tillstånd där man vaknar en eller flera gånger på natten för att kissa. Det är ett vanligt problem som drabbar både män och kvinnor i alla åldrar och ofta förvärras med stigande ålder.

Hur undviker man att kissa på natten?

Behandling vid nokturi Nattlig polyuri som är den vanligaste orsaken till nokturi kan behandlas med läkemedel som hjälper till att öka återupptaget av vatten i njurarna, kallad desmopressinbehandling. Målet med behandlingen är att förlänga den första perioden av din sömn, då du försätts i den viktiga djupsömnen.

Varför kissade jag på mig?

Att ha en överaktiv blåsa innebär att du ofta känner att du behöver kissa. Det är ett mycket vanligt besvär hos både män och kvinnor och blir vanligare när du blir äldre. Barn och ungdomar kan också ha en överaktiv blåsa.

Varför kissar äldre på nätterna?

Exempelvis är urinproduktionen dubbelt så stor på dagen när du är yngre och ju äldre du blir jämnas detta ut under dygnet. Nokturi orsakas främst just av att urinproduktionen ökar under natten, så kallad nattlig polyuri. Andra faktorer är att blåsan har mindre kapacitet eller en kombination av dessa två faktorer.

Hur många gånger är det normalt att kissa på ett dygn?

Att kissa 4-8 gånger per dygn är normalt. Normal urinmängd under ett dygn brukar vara 10-20 dl och man bör kunna hålla urinen 3-4 timmar utan större besvär. Att gå på toaletten på natten behöver inte vara onormalt om inte nattsömnen störs för mycket. Kissar du mer än 20 dl bör du dricka mindre.

Share this post