Blogga

Kan hundar fa Koccidios?

Kan hundar få Koccidios?

Isospora är encelliga parasiter som tillhör gruppen koccidier. Dessa kan ibland orsaka diarré (koccidios) hos unga valpar, men påvisas också då och då hos fullt friska hundar. Det finns flera olika Isospora-arter; hos hund är Isopora canis och I.

Vad är Coccidiosis?

Koccidier är encelliga mikroskopiska tarmparasiter som kan orsaka sjukdomen koccidios hos fjäderfän. Sjukdomen koccidios är en av de viktigaste fjäderfäsjukdomarna och den förekommer både i kommersiella fjäderfäbesättningar och i hobbyflockar. Koccidier har en komplicerad livscykel och är mycket tåliga i miljön.

Hur får kaniner parasiter?

Kaniner kan drabbas av invärtes parasiter, oftast talar man då om mask hos kaninen. Vanligaste typen av parasit hos kanin är tarmkoccidios eller leverkoccidios, som vanligtvis smittar via avföringen. Infektionen är värddjurspecifik, vilket innebär att det inte smittar mellan olika djurarter.

Vilka antibiotika påverkar många olika bakterier?

Antibiotika som påverkar många olika bakterier sägs ha ett brett spektrum, medan antibiotika som endast påverkar ett fåtal bakterier har ett smalt spektrum. Antibiotika med brett spektrum påverkar även de nyttiga bakterier som du normalt har i kroppen, till exempel i tarmen.

När ska antibiotika behandlas?

Vid feber eller allmänpåverkan bör antibiotikabehandling ges. Katt och hundbett ska behandlas frikostigt redan vid minsta symtom som rodnad, ömhet eller svullnad då risken för fula snabbt progredierande infektioner är stor. Urinvägsinfektioner ska som regel behandlas med antibiotika.

Varför behöver du inte alltid antibiotika?

Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.

Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?

Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.

Share this post