Frågor

Vilka lakemedel innehaller NSAID?

Vilka läkemedel innehåller NSAID?

Läkemedel som även hämmar inflammation, så kallade NSAID eller cox-hämmare. I denna grupp av läkemedel ingår olika verksamma ämnen, till exempel ibuprofen, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra.

Vad är en NSAID?

Icke steroida antiinflammatoriska läkemedel ofta refererat till som NSAID, för engelskans ”Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs”, hämmar enzymet cyclooxygenas (COX).

Vilken NSAID är bäst?

Naproxen har en längre verkningstid än ibuprofen och paracetamol. Om du är gravid, har astma, tar andra läkemedel eller är över 75 år behöver du vara extra försiktig med naproxen. Använd hellre paracetamol mot värk och feber. För att dämpa en inflammation är det bäst att prata med en läkare i första hand.

Vad är skillnaden på Ipren och Ipaflex?

Ipaflex har dubbel verkan, den både lindrar smärta och dämpar inflammation och kan tas av vuxna och ungdomar från 12 år för att lindra tillfällig, lätt till måttlig smärta som till exempel ryggvärk, muskelvärk och ledvärk i upp till 12 timmar. Ipaflex är framtagen av samma tillverkare som skapat värktabletten Ipren.

Vilken Värktablett innehåller acetylsalicylsyra?

Receptfria läkemedel med acetylsalicylsyra är Albyl minor, Alka-Seltzer, Aspirin, Bamyl, Magnecyl och Treo.

Hur länge ska man ta Ipren mot inflammation?

Din läkare avgör om du ska ha behandling med NSAID, till exempel vid en kraftig inflammation. Då bör dosen vara så låg som möjligt. Behandlingstiden bör vara så kort som möjligt, helst inte mer än två veckor.

Vilka effekter har NSAID?

NSAID-preparat är smärtstillande läkemedel som också fungerar inflammationsdämpande och febernedsättande. Detta gör dem särskilt bra för behandling av vissa typer av smärta. NSAID-läkemedel omfattar en rad olika verksamma ämnen och många kan köpas receptfritt.

Var i nervsystemet verkar NSAID?

Centralt verkande läkemedel påverkar istället det centrala nervsystemet och justerar smärtimpulserna och hjärnans upplevelse av dessa. Dessa preparat är receptbelagda och kan i vissa fall ha en lugnande effekt.

Share this post