Blogga

Vilka aspekter tycker du ar viktiga att ta hansyn till nar man ska ta stallning till var framtida energiforsorjning?

Vilka aspekter tycker du är viktiga att ta hänsyn till när man ska ta ställning till vår framtida energiförsörjning?

För att skapa en hållbar framtid för oss och vår planet måste vi ställa om till 100 procent förnybar energi och helt sluta använda fossila bränslen, som kol, olja och gas. Det är det enda sättet.

Vad innebär förnybar?

– Förnybar energi kommer från källor som ständigt förnyas och som inte tar slut, så som solkraft, vindkraft, vattenkraft och bioenergi, berättar Eric och fortsätter. – I Sverige kommer den förnybara energin framför allt från biobränsle och vattenkraft, men vindkraften växer också fort.

Vad har elektriciteten för betydelse för samhället?

Elektricitetens intåg i hemmen förändrade för alltid människans sätt att leva. I vardagen ändrade elbelysningen dygnsrytmen. Och i hemmet försvann tunga uppgifter i hushållsarbetet, vilket fick en enorm betydelse – inte minst för kvinnorna.

Vad är ett förnybart material?

Förnyelsebart material innebär råmaterial som kommer från växtriket, såsom träd eller andra vegetationer. Till skillnad från fossila råvaror, som olja som används till plastprodukter, utgör förnyelsebara material en del av den biobaserade kolcykeln och bidrar därmed inte direkt till växthuseffekten.

Vad betyder det att en energikälla är förnybar?

förnybara energikällor, förnyelsebara energikällor, flödande energikällor, energikällor som direkt eller indirekt baseras på solinstrålning och därigenom fortlöpande förnyas i samma takt som de används.

Vilka energikällor används främst vid elproduktion i Sverige vilka energikällor används främst vid elproduktion internationellt Varför är det skillnader?

Vattenkraften står för 40 procent av Sveriges elproduktion. De tre kärnkraftverken står också för 40 procent, vindkraften för 11 procent och kraftvärmeverk som till stor del eldas med förnybara biobränslen står för resterande 9 procent.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med vattenkraftverk?

I Sverige har vi idag runt 2 100 vattenkraftsdammar och mer än 7 000 övriga dammar. Vattenkraften är en viktig förnybar energikälla, men liksom all annan energiproduktion kan den ha en negativ miljöpåverkan, inte minst när det gäller effekter på sötvattensmiljöer och vattendragets omgivande natur.

Vilka energislag används i Sverige?

Sveriges elproduktion per kraftslag

  • 70,6TWh Vattenkraft.
  • 27,4TWh Vindkraft.
  • 51,0TWh Kärnkraft.
  • 6,5TWh Kraftvärme i industrin.
  • 9,0TWh Kraftvärme.
  • 0,0TWh Övrig värmekraft.

Vilka olika faktorer behöver ett land eller region ta hänsyn till när de ska välja vilken energikälla de vill satsa på för att producera elektricitet?

Med en kombination av solel, vågkraft och vindkraft på olika ställen, till exempel till havs, på land och på hög höjd, kommer det alltid att gå att få energi från någon källa. För att det ska fungera behövs möjlighet att transportera el långa sträckor, och fler länder behöver koppla ihop sina elnät.

Vilka energikällor används mest globalt?

Fossila bränslen dominerar alltjämt både energianvändningen och elproduktionen i världen. Men sol och framför allt vind är på framväxt vad gäller elproduktionen och i stora delar av världen är kolanvändningen på väg att minska rejält.

Share this post