Populära

Hur lange kan en katt leva med kronisk njursvikt?

Hur länge kan en katt leva med kronisk njursvikt?

Orsaker kronisk njursvikt Det kan bero på ärftliga faktorer, en tidigare akut njurskada, tumörer i njurarna, infektion/inflammation i njurarna. En katt med diagnosen kronisk njursvikt kan ofta leva ett bra liv i flera år med rätt vård.

Kan friska katter äta Njurfoder?

Vid njursjukdom har kroppen svårare att göra sig av med vissa ämnen varvid njurfoder är fattigt på just dessa ämnen (t. ex. fosfor). Det innebär att för en frisk katt blir njurfodret inte en komplett diet.

Hur länge kan man hålla på med dialys?

Dialys ersätter njurarnas uppgift att rena kroppen. Vid tillfällig njursvikt kan du behöva dialys en kortare tid. Men många behöver dialys resten av livet eller tills en njurtransplantation blir möjlig.

Hur mår en katt med njursvikt?

Katten blir svag och trött, äter sämre och dricker mer än normalt. De stigande nivåerna av restsubstanser (urinämnen mm) i blodet gör att katten mår illa och kan få kräkningar och diarré. Urinämnen kan också orsaka magsår och sår i munslemhinnan, vilket även det bidrar till minskad aptit. Avmagring är vanligt.

Kan katter med njurproblem äta tonfisk?

Tonfisk i burk Fisk som är avsedd för katter är förstås bra föda för din katt. Men tonfisk på burk för människor innehåller för mycket salter för katter. Bortsett från matsmältningsproblem kan katten få inflammation i kroppsfettet vilket kan orsaka svåra smärtor.

Vad kan Njursjuk katt äta?

För katter som har problem med för mycket kalium, vilket kan ske i slutstadiet av njursvikten kan foder med lite kalium passa, Hills k/d blötfoder i påsar innehåller lite mindre kalium.

Vad händer om man inte går på dialys?

Dialys kan ersätta njurarnas funktion, men den kan inte påverka förloppet av till exempel en allvarlig hjärtsjukdom. Äldre och sjuka har ofta begränsade krafter och resurser, och dialys kan visa sig vara för påfrestande. Då har behandlingen motsatt effekt: patientens funktionsförmåga och livskvalitet försämras.

Kan man sluta med dialys?

Enligt Grefberg (2006) kan beslutet att avsluta dialysbehandling tas av patienten själv eller av läkaren i samråd med patient och/eller anhörig. Att diskutera vad som händer vid avslutad behandling, eller vad patienten vill göra ifall hon/han får ett försämrat medicinskt tillstånd är viktigt för patientens autonomi.

Share this post