Rekommendationer

Ar bettskena gratis?

Är bettskena gratis?

Priset kan variera beroende på vilken tandläkare du vänder dig till och vilket material du vill ha. Hos Folktandvården Stockholm kostar en bettskena i mjukplast för bettfysiologisk behandling 2110 kronor per skena. En bettskena i hård akrylat utförd på bettfysiologiska indikationer kostar 3850 kronor per skena.

Hur mycket kostar en bettskena hos tandläkaren?

Vad kostar en bettskena? Kostnaden för en bettskena varierar och beror bland annat på problemets omfattning och skenans utformning, men kostar omkring 3500 och 4500 kronor. För att få en exakt prisuppgift gällande din behandling krävs det att du besöker en tandläkare för en konsultation.

Hur gör man rent en bettskena?

Skenan ska rengöras dagligen med tandborste och tandkräm. Ibland bildas det en kalkbeläggning på bettskenan. Denna beläggning kan oftast avlägsnas om bettskenan får ligga i en lösning bestående av 1 msk ättika i ett glas vatten under en dag. På kvällen kan du sedan borsta den ren.

Varför biter man ihop käkarna?

Den bakomliggande orsaken till värken är att stress ofta leder till att vi pressar och gnisslar tänderna. Det kan i sin tur leda till värk i käkarna. Genom att vi pressar och gnisslar tänder får våra tänder inte vila så mycket som de behöver. Många av de som får bettskenor förskrivna är unga personer.

Kan man råka svälja en bettskena?

Nej, det är absolut omöjligt att oavsiktligt svälja skenan, både på grund av sin form samt dess storlek. Även om du sover på rygg, finns det ingen risk alls.

När får man bettskena?

Du kan behöva en bettskena om du har symtom från käkmusklerna eller käklederna som beror på tandgnissling eller tandpressning. Du kan också få en bettskena om tänderna slits snabbt. Det finns olika typer av bettskenor. Den vanligaste är formad som en hästsko och sitter i överkäken.

Hur lång tid innan bettskena hjälper?

Användning av bettskena Besvären brukar gå över inom ett par veckor. Vid behandling med bettskena är det extra viktigt med en god munhygien. Borsta därför tänderna noga innan skenan sätts in i munnen.

Hur snabbt hjälper bettskena?

Med en bettskena kan du få hjälp med tandpressning på natten. Den får du efter att tandläkaren har behandlat ojämnheter, om du hade några. Bettskenan blir då som en stötdämpare mellan tänderna. Du pressar ihop tänderna mer sällan, mindre hårt och under kortare tid med en bettskena.

Kan man koka en bettskena?

Koka aldrig din bettskena. Du ska inte heller tvätta den i en diskmaskin. Det lönar sig att rengöra bettskenan minst en gång per vecka med desinficeringslösning eller desinficeringstablett. Du kan köpa lösningen eller tabletterna på apoteket eller i stora affärer.

Kan man få rakare tänder av bettskena?

Vi har spanat in en populär behandlingsform för att få rakare tänder. Utan att behöva gå till tandläkaren. Allt du behöver göra är att beställa hem en osynlig skena via en app.

Hur slutar man bita ihop käkarna?

Träningsprogram mot tandpressning Behandlingen går ut på att bryta vanan att pressa ihop käkarna. Du får ett träningsprogram med speciella rörelser för underkäken som gör att käkmusklerna slappnar av och blir samordnade. Det tar några minuter att göra rörelserna och du ska göra dem några gånger om dagen.

Hur får man käken att slappna av?

Avspänningsträning

  1. Sitt eller ligg bekvämt med bra stöd för nacken. Slappna av och sänk axlarna.
  2. Låt underkäken vila, det vill säga ”tappa hakan”, genom att tona på m-ljudet.
  3. ”Jogga” med underkäken, det vill säga gör små avslappnande rörelser upp och ned och åt båda sidorna utan tandkontakt.

Share this post