Frågor

Vad hander om skoldkorteln slutar fungera?

Vad händer om sköldkörteln slutar fungera?

Sköldkörtelns hormoner påverkar många av kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Vid hypotyreos bildas för lite hormoner. Det kan ge många olika symtom, till exempel att du blir trött och frusen. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet.

Kan hypotyreos försvinna?

Kan hypotyreos gå över av sig själv? Ja, hos enstaka personer. Men ovanligt om det är en autoimmunitet som är orsaken till att sjukdomen utlösts. Efter vissa infektioner kan symtomen försvinna och inte återkomma igen.

Kan man dö av Graves sjukdom?

Toxiskt adenom är en ovanlig orsak till hypertyreos och drabbar endast cirka 5% av alla som insjuknar i hypertyreos. Det är viktigt att behandla hypertyreos, eftersom den kan leda till hjärtinfarkt, hjärtsvikt, förmaksflimmer, kärlkramp och benskörhet (även kallat osteoporos), om den inte behandlas.

Hur påverkas kroppen av förhöjd frisättning av sköldkörtelhormonet tyroxin?

Vid hypertyreos bildar sköldkörteln för mycket hormoner. Det gör att kroppens celler och organ jobbar mer och du kan till exempel bli svettig, trött, få hjärtklappning och minska i vikt. De flesta blir bra med behandling.

Kan Graves läka ut av sig själv?

I dessa fall är sjukdomen generellt förhållandevis mild, och i vissa fall kan den gå över av sig själv allt eftersom ämnesomsättningen återgår till sitt vanliga tillstånd. I dessa fall är det vanligt att sjukdomen visar sig i form av hög ämnesomsättning och struma, som sedan övergår till hypertyreos.

Hur är det att leva utan sköldkörtel?

Brist på sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen blir för låg i cellerna – kroppen går på sparlåga. Vanliga symtom är trötthet, frusenhet, torr hud, värk, minnesproblem och nedstämdhet. Hypotyreos behandlas genom att ersätta bristen på hormon med läkemedel som innehåller sköldkörtelhormon.

Var produceras kalcitonin?

I sköldkörteln bildas även hormonet kalcitonin, som påverkar hur mycket kalcium som tas hand om i kroppen.

Vilka värden ska man ha på sköldkörteln?

För TSH ligger referensintervallet för vuxna ungefär mellan 0,3 och 4,0 millienheter/liter. Millienheter/liter kan förkortas på olika sätt, till exempel mE/L, mIE/L eller mU/L. Vid behandling med sköldkörtelhormon avgör läkaren hur mycket medicin du bör ta genom att följa upp hur du mår.

Vad är högt TSH värde?

Vad innebär ett högt TSH-värde? Högt TSH tillsammans med lågt fritt T4 kan tyda på en underfunktion i sköldkörteln (hypotyreos). TSH kan också höjs tillfälligt vid kroppsligt stress eller infektioner.

Share this post