Allmänning

Hur kan man lindra klada?

Hur kan man lindra klåda?

Ibland räcker det med mjukgörande hudkräm, i andra fall behövs kortisonkräm, receptfri eller starkare utskriven av läkare. Insektsbett behöver oftast inte behandlas. Om du har stora besvär, kan kylande lotion eller kräm med hydrokortison lindra klådan något.

Hur lindra klåda i underlivet?

Använd olja i stället för tvål när du tvättar dig i underlivet. Då blir du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt. Oljan kan också lindra klådan. Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek.

Vad gör man åt klåda på kroppen?

Behandling vid klåda Behandlingen anpassas beroende på vad som orsakat klådan. För att lindra klåda är det viktigt att undvika att huden blir torr. Använd tvål och vatten sparsamt och smörj in huden med mjukgörande kräm. Använd gärna mjuka och luftiga kläder utan irriterande lappar eller sömmar.

Kan inte sova pga klåda i underlivet?

Orsaker till klåda i underlivet Svampinfektion, är ett vanligt besvär som ger klåda och flytningar. Eksem, till exempel överkänslighet mot trosskydd, tvål, tvättmedel eller liknande. Könssjukdomar av olika slag kan ge klåda och sveda. Bakteriell vaginos kan göra att det kliar, särskilt vid samtidig svampinfektion.

Varför börjar det klia på kroppen?

Andra tänkbara förklaringar. Om du har besvär med kliande hud utan utslag kan det bero på vissa läkemedel. Exempel på dessa kan vara p-piller, opioider, blodtrycks- eller kolesterolsänkande läkemedel. I många fall är det oklart vad som kan orsaka klåda men det finns en del faktorer som kan förvärra besvären.

Kan man smörja med hydrokortison i underlivet?

Vid besvär i vulva: mikonazol + hydrokortison (Cortimyk, Daktacort).

Kan svamp i underlivet läka ut själv?

Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom några dagar. Ibland går svampen inte över eller så kliar och svider det så mycket att du vill ha snabb lindring. Du kan använda receptfria läkemedel om allt det här stämmer in på dig: Det kliar kraftigt i slidan.

Share this post