Blogga

Vilka omfattas av LOU?

Vilka omfattas av LOU?

LOU gäller för all offentlig upphandling av varor, tjänster och byggentreprenader som inte omfattas av någon annan upphandlingslag eller av något specifikt undantag som gäller i den enskilda upphandlingen.

Vad menas med LOU?

Lagen om offentlig upphandling (LOU)Visa LOU är det övergripande regelverket för offentlig upphandling i Sverige och gäller för upphandlande myndigheter om inköpet inte omfattas av någon av de andra upphandlingslagarna. Upphandlande myndigheter är till exempel statliga myndigheter, kommuner och regioner.

Vilka verksamheter omfattas av LUF?

LUF gäller för upphandling som genomförs av en upphandlande enhet för verksamhet inom områdena vatten, energi, transporter eller posttjänster enligt 2 kap. 1–8 §§ LUF.

När tillämpas LOU?

LOU måste endast tillämpas av upphandlande myndigheter. För upphandlande enheter som även är upphandlande myndigheter, och där det inte är möjligt att avgöra vilken verksamhet som kontraktet huvudsakligen rör, ska LOU tillämpas. Det är ett uttryck för principen om att striktast möjliga regelverk ska tillämpas.

Varför har man skapat LOU?

LOU finns i första hand för att skydda företagen och säkerställa att konkurrensen fungerar avseende kvalitet, service och pris. Grundsyftet är bra; motverka korruption, förhindra kartellbildning, jäv och säkra kvalitet i offentlig verksamhet men det fungerar inte i praktiken.

När gäller lagen om offentlig upphandling?

Lag (1992:1528) om offentlig upphandling.

Vad ingår i en upphandling?

Allt som rör köp, hyra, hyrköp och leasing av varor, tjänster eller entreprenad från annan juridisk person omfattas av de lagstyrda upphandlingsreglerna. Det innebär att köp från ett kommunalt bolag, annan kommun eller privat företag alltid omfattar en upphandling.

Share this post