Frågor

Hur vet man om man har HPV i munnen?

Hur vet man om man har HPV i munnen?

HPV ger inga symtom i munnen, så det är svårt att upptäcka och idag undersöker tandläkare sällan om patienten bär på viruset. Dessutom finns ingen behandling, konstaterar Kerstin Rosenquist. Cancerpatienter med högrisk HPV drabbas oftare av återfall i sjukdomen. Däremot är deras dödlighet totalt sätt lägre.

Hur snabbt kan man se HPV?

Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan smitta och symtom, är omkring två till tre månader. Utseendet på kondylom kan variera. Ofta är det rodnade eller hudfärgade små, flikiga förändringar, som liknar vanliga vårtor.

Vilket HPV virus har jag?

Hur märker man om man har en HPV-infektion? De flesta som smittats av HPV märker ingenting, om de inte får vårtor. Infektionen läker oftast ut av sig själv. En gynekolog kan ta reda på om man har HPV i underlivet genom att ta ett cellprov.

Kan en man testa sig för HPV?

Men dessa cancerformer är väldigt ovanliga och därför behöver inte killar gå på några kontroller för detta. HPV-virus är ett mycket vanligt virus som i de allra flesta fall läker utan besvär. Du ska däremot söka vård om du skulle få besvär som exempelvis ett sår i underlivet.

Hur testar män sig för HPV?

Du väljer själv om du vill göra en cellprovtagning när du får en kallelse, men det är bra att göra det. Du ska lämna prov även om du är vaccinerad eller håller på att vaccinera dig mot HPV, eftersom vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer. Du behöver inte lämna cellprov om du aldrig har haft sex med någon.

Hur länge ligger HPV latent?

Man kan ha fått HPV-smitta nyligen, för flera månader, eller till och med flera år sedan – det är omöjligt att fastställa exakt tidpunkt. Det är okänt hur länge viruset kan ligga vilande i kroppen.

Hur snabbt utvecklas HPV till cancer?

Har man cellförändringar i livmoderhalsen beror det på att man vid något tillfälle blivit smittad av HPV när man haft sex. Sedan tar det lång tid, cirka 10–15 år, innan cellförändringarna utvecklas till livmoderhalscancer.

Kan man få HPV-virus utan samlag?

Viruset överförs i samband med könsumgänge, och det behöver inte röra sig om penetrerande sex. Därför gäller rekommendationen även kvinnor som har sex med andra kvinnor.

Share this post