Populära

Vad bor man undvika att gora nar det askar?

Vad bör man undvika att göra när det åskar?

Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten. Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.

Vad ska man stänga av när det åskar?

Dra ur kontakter till TV, stereo, telefon, antennkablar samt kablarna till datorn. Är du i en byggnad som inte har åskskydd, ska du hålla dig borta från elektriska apparater, telefon-, el- och rörledningar när åskan är mycket nära. Undvik att bada, duscha eller spola vatten i kranarna – vattenledningar kan leda ström.

Måste man dra ur kontakter när det åskar?

Dra ur alla stickproppar och antennkablar när åskan går. Om man har möjlighet bör man dra ur kontakten till TV, bredbandsmodem, telefoner och datorer redan innan ovädret bryter ut.

Vad leder åska?

Utomhus slår blixten ofta ner i höga föremål: träd, flaggstänger, master. På öppna plaster finns risken att du själv är det högsta föremålet. Gå därför helst in i ett hus eller en bil. Bilens metallkaross leder blixten ner i jorden.

Vart ska man befinna sig när det blixtrar?

Några enkla riktmärken är att befinna sig lågt och gärna i en bil eller inomhus, men det finns en del andra saker som också kan vara bra att tänka på. Blixten söker som bekant den kortaste vägen från molnet till jorden, där det minsta motståndet genom luften finns.

Kan man kolla på mobilen när det åskar?

När det gäller mobiltelefonen går det bra att surfa och ringa via denna så länge inte mobilen är ansluten med laddsladd till ett eluttag. Bland annat har Elsäkerhetsverket slagit fast att mobiltelefoner inte ökar risken för blixtnedslag. Det är telefon med sladd som är farligt.

Kan man duscha när det blixtrar?

Undvik att röra eller stå nära lampor eller andra elektriska apparater som är kopplade till ett vägguttag. Tänk på att även om blixten slår ner på ett annat ställe så kan strömmen färdas genom ledningar som exempelvis vattensystem, så skippa duschen när det åskar.

Måste man dra ut sladdarna när det åskar i lägenhet?

Bor du i en tätort har telefon- eller nätbolagen ofta byggt in skydd mot överspänning i systemen. Risken att drabbas av skador på hem och elektronik är därför liten, men trots det bör även du som bor i lägenhet följa råden att dra ur sladdar, etc. för att skydda dig mot skador.

Kan man tvätta när det åskar?

Bada, duscha eller tvätta dig inte när åskan dundrar utanför. Ström kan ledas genom vattnet vid ett blixtnedslag.

Är bilen Åsksäker?

Det stämmer att en bil är en mycket säker plats att befinna sig på under åskväder. Det beror på att man i en bil sitter inuti en kaross av metall, vilket innebär att bilen fungerar som det som inom fysiken kallas Faradays bur.

Share this post