Blogga

Varfor batterifabrik i Sverige?

Varför batterifabrik i Sverige?

Det skapar stor efterfrågan på personer som kan utveckla och tillverka batterier. – Industrin står inför en signifikant kompetensbrist, säger Peter Carlsson och pekar på att som det nu ser ut har batteritillverkarna planer på att bygga så många nya fabriker att kapaciteten i Europa närmast tiofaldigas till 2030.

Varför valde Northvolt Skellefteå?

När Northvolt valde att bygga Northvolt Ett, den första fabriken, i Skellefteå tog man hänsyn till en rad olika saker. Infrastrukturen var viktig, såsom bra vägar, flyg- och tågförbindelser, närheten till universitet, en bra industritomt och – viktigast av allt – god tillgång på el.

Varför bygger Northvolt i Skellefteå?

Det är full fart framåt i Skellefteå. Allt började när Peter Carlsson, tidigare logistikchef på biltillverkaren Tesla, hösten 2017 tillkännagav att Skellefteå vunnit kapplöpningen med 40 andra kommuner. Northvolts litiumjonbatterier till framtidens elbilar skulle tillverkas på Bergsbyns industriområde öster om centrum.

Varför batterifabrik i Skellefteå?

Skellefteå är en växtplats för hållbar industri med låg klimatpåverkan. På Bergsbyn industriområde byggs nu Europas största batterifabrik. Fabriken byggs i etapper och beräknas vara helt utbyggd 2025.

Varför Northvolt?

Fabriken som byggs på Bergsbyns industriområde i Skellefteå vid namn Northvolt Ett, är den stora fabrik där företaget kommer ha större delen av sin produktion. Marken där fabriken byggs är 20 hektar, lika stor som 40 fotbollsplaner, och kommer att ha ungefär 3000 anställda när allt är i drift år 2025.

Vem bygger batterifabriken i Skellefteå?

Logistic Contractor, som ingår i Wästbygg Gruppen, har tecknat avtal med Northvolt om att uppföra basbyggnaden till deras anläggning för tillverkning av batterier i Skellefteå. Avtalet omfattar över 100 000 kvm och när anläggningen är färdig kommer den att vara en av Europas största batterifabriker.

Är Northvolt ett svenskt företag?

Northvolt AB är ett svenskt företag som bygger en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi. Northvolt grundades 2015 under namnet SGF Energy av Peter Carlsson och har idag över 2300 anställda.

Share this post