Blogga

Vad betyder det nar en kanin kissar rott?

Vad betyder det när en kanin kissar rött?

Kaniner kan ha urin som ser ut precis som ”vanlig” urin d.v.s. ljust eller mörkare gulfärgad och helt genomskinlig. Ganska vanligt är att urinen rödfärgas av ett färgämne som kallas porfyrin. Det är helt ofarligt och kan ibland kopplas till kosten, ibland dyker det upp då och då utan någon ”förklaring”.

Hur länge kan en kanin klara sig utan mat?

De är väldigt känsliga för att vara utan foder en längre tid och det kan bli kritiskt efter endast 4-6 timmar utan mat. Det bästa sättet att veta om kaninen äter och dricker tillräckligt är att kontrollera att mängden avföring och urin är normal.

När byter kaniner päls?

Kaniner fäller och byter päls en gång på våren och en gång på hösten, men de kan fälla oftare. Vilda kaniner kan sköta om sin päls själva. Men många raser som lever tamt har längre och mjukare päls – de måste därför få hjälp med skötsel av pälsen så att den inte blir trasslig och får tovor.

Varför kissar min kanin i soffan?

Kaniner brukar heller inte ”protest-kissa” som katter kan göra när de är missnöjda med något. Jag tror helt enkelt att ibland bestämmer sig kaniner för att skaffa en nya toalett och när de väl börjar kissa på det nya stället, är det svårt att få dem att sluta.

Vad ska man göra om ens kanin inte äter?

Upphörd aptit som inte går över på 48 timmar är alltid något du bör kontakta din veterinär för. Det gäller även om din kanin uppför sig helt normalt i övrigt! Kaniner utvecklar snabbt problem med levern om de går utan mat i långa perioder.

Hur länge klarar sig kaniner utan pellets?

Ja, en kanin bör i huvudsak äta hö av god kvalitet och kan klara sig helt utan pellets. Det kan även vara så att en annan slags pellets skulle fungera bättre för henne, det beror bland annat på vilket fiberinnehåll pelletsen har. Kaninen ska äta minst 80% hö.

När fäller kaniner päls till vinterpäls?

På våren fälls den tjocka vinterpälsen bort och ny, svalare sommarpäls växer ut. När det sedan börjar bli mörkare och kallare fram emot hösten byts pälsen ännu en gång så att kaninen skall klara sig igenom vintern utan att frysa. En fällningsperiod varar ~6 veckor, ibland längre.

Hur mycket fäller en kanin?

Veterinär hos FirstVet svarar: Kaniner brukar fälla ordentligt ett par gånger per år utan att vara sjuka, och det lossnar mängder av päls. Viktigt då är att borsta kaninen ofta så att pälsen lossnar. Även stress och olika sjukdomar kan göra att päls lossnar.

Share this post