Allmänning

Vad ar hogt blodtryck?

Vad är högt blodtryck?

Högt blodtryck (hypertoni) ger vanligtvis inga särskilda symtom innan det har uppstått bestående skador (komplikationer). Vissa besväras av lätt huvudvärk, ökad sömnighet, mild yrsel och återkommande näsblödningar.

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.

Vad är det högsta blodtrycket för en frisk person?

När du läser av blodtrycket finns det två olika sorters tryck – det lägsta och det högsta. Ett friskt och normalt blodtrycks för en frisk person anses ligga på 120/80 – 130/90 mm Hg.

Kan högt blodtryck försvåra hjärtats pumparbete?

Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Risken för framför allt hjärt-kärlsjukdomar och njurproblem ökar om du har högt blodtryck. Det är till exempel sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

Vad är riskfaktorerna för högt blodtryck?

Livsstilsförändring vid högt blodtryck. Riskfaktorerna för högt blodtryck är ärftliga anlag, hög ålder och manligt kön – som inte går att påverka – samt typ 2-diabetes, kraftig övervikt, negativ stress, stillasittande livsstil, fet och saltrik kost, rökning, snusning och hög alkoholkonsumtion – som samtliga går att påverka.

Varför är förhöjt blodtryck så farligt?

Om blodtrycket är riktigt högt kan det orsaka yrsel, huvudvärk och trötthet men många gånger märks inga symtom. Måttligt förhöjt blodtryck är oftast inte farligt eller obehagligt i sig men kan ge upphov till allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtsvikt, njursvikt, hjärtinfarkt och rytmrubbningar i hjärtat som exempelvis förmaksflimmer.

Har du högt blodtryck om du är gravid?

Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck. De flesta behöver behandling med läkemedel för att sänka blodtrycket effektivt. Du kan få högt blodtryck om du är gravid. Det kallas havandeskapsförgiftningoch brukar upptäckas vid en kontroll hos barnmorskan.

Varför får du ont i bröstet?

Ont i bröstet beror ofta på att musklerna i bröstkorgen är överansträngda. Psykisk spänning kan också göra att du känner obehag i bröstet. Ibland kan bröstsmärtor bero på något allvarligt som kärlkramp eller hjärtinfarkt. Ring därför 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte snabbt går över.

Högt blodtryck (hypertoni) betyder att trycket i kroppens pulsådror är högre än det som definieras som normalt. Högt blodtryck räknas inte som en sjukdom i sig, men är belastande för hjärta och kärl och medför en risk för utveckling av bland annat stroke och hjärtinfarkt, men även för demens och njursjukdom.

Hur högt blodtryck kan kvinnor uppleva under graviditeten?

Kvinnor kan uppleva högt eller lågt blodtryck under graviditeten. Menopausala kvinnor har i allmänhet de högsta nivåerna av PA, eftersom östrogenhalterna sjunker avsevärt. Det normala blodtrycket för vuxna är 120-80. I följande graf blodtrycket hos den lägsta till den högsta beskrivs.

Hur hög är blodtrycket i hypotension?

Hög BP indikerar att blodet pumpas kraftigare av hjärta. Mer kraft utövas för att pumpa samma mängd blod i samma tid. I hypotension är tillståndet exakt motsatt. Det normala blodtrycket för vuxna är 120-80.

Kan högt blodtryck orsaka yrsel och huvudvärk?

Högt blodtryck är ingen sjukdom utan en riskfaktor för sjukdomar i hjärta och kärl. Det ger vanligtvis inga symtom. Endast vid mycket högt tryck, något som är sällsynt, kan man uppleva symtom som yrsel och huvudvärk. ANNONS: Testa om du har höft- eller knäartros på 1 min och få anpassad behandling.

Share this post