Populära

Vad ar hogt varde pa trombocyter?

Vad är högt värde på trombocyter?

Om jag har ett onormalt högt värde, vad kan det bero på? En hög trombocytantal kan kallas trombocytos. Detta kan bero på anemi (blodbrist), inflammatoriska tillstånd, smittsamma sjukdomar som tuberkulos, användning av p-piller, eller ibland cancer, oftast lung-, mag-, äggstocks-, bröst- eller lymfomcancer.

Hur vet man att man har låga halter av blodplättar?

Trombocytopeni är ett tillstånd som innebär att man av någon orsak har brist på blodplättar (trombocyter). Det tydligaste tecknet på trombocytopeni är att det är lättare att få blödningar. Annons: Blodplättar är en typ av blodkropp, eller snarare en del av en annan cell.

Hur lång är längden på trombocyter i benmärgen?

Trombocyter har en kort livslängd på runt nio dagar och det bildas hela tiden nya blodplättar i benmärgen. Klicka här för att läsa mer om Mediseras blodstatus och b-cellertest via blodprov där test av trombocyter inkl. analys och läkarkommentar ingår. Test av trombocyter ingår även i Mediseras stora hälsokontroll. Klicka här för mer information.

Vad är trombocyter i blodet?

Blodprov & blodanalys – Trombocyter (TPK) Trombocyter är en liten beståndsdel av blodet som även går under namnet blodplättar. Trombocyter hjälper till vid koagulering av blodet. När du skär dig så djupt att det börjar blöda är det trombocyterna som ser till att blodet koagulerar vid såret och bildar en sårskorpa.

Hur mycket trombocyter kan ge blåmärken och blödningar på huden?

Lågt värde av trombocyter kan ge blåmärken och blödningar på huden och i slemhinnor.

Har du drabbats av trombocytopeni?

Orsaker till trombocytopeni. Om du har drabbats av trombocytopeni har du en lågt värde på trombocyter i blodet. Detta har du antingen fått genom en minskad produktion av trombocyter eller så har du fått en ökad konsumtion av trombocyter. Att kroppen producerar mindre trombocyter i benmärgen kan ha många orsaker.

Share this post