Allmänning

Nar katten andas tungt?

När katten andas tungt?

Orsak. När man upplever att katten andas tungt är problemet många gånger lokaliserat till nedre luftvägarna, alltså lungorna och bröstkorgen. Det kan vara lunginflammation, hjärtfel eller fri vätska i brösthålan.

Varför hyperventilerar katten?

Om katten andas fortare än så när den sover så finns det risk att den har något problem med t. ex. luftvägarna eller hjärtat och det kan vara klokt att rådgöra med veterinär. Katter andas normalt genom nosen, att andas genom munnen är inte normalt, undantagsvis ett par andetag efter tuff lek.

Varför andas min katt konstigt?

Om det är enstaka episoder med lite högre andningsljud och din katt verkar må helt bra så är det troligen ingen fara. När det gäller vaccination så kan det nog vara klokt att vaccinera dem igen, eftersom de rör sig utomhus.

Kan katter flämta?

Katter kan också flämta precis som hundar, men det är ett ineffektivt sätt att försöka sänka kroppstemperaturen när den omgivande luften är varm. Om kattens kroppstemperatur stiger över det normala kan katten drabbas av värmeslag.

Varför flåsar min katt?

De flesta katter gillar värmen och anpassar sig normalt efter temperaturen, det vill säga de tar det lugnt i skuggan dagtid och blir mera aktiva till kvällen och under natten. För att göra sig av med överskottsvärme kan katten hässja (flåsa) och värmen avges via munnens slemhinnor.

Varför andas katten snabbt?

En frisk katt andas inte snabbare än 30 andetag/minut i vila. Snabbare andningsfrekvens kan tyda på lungödem. Vid grav hjärtsvikt kan påtaglig andnöd uppstå vilket leder till att katten andas med öppen mun och kanske i värsta fall får en blågrå nyans på slemhinnorna i munnen.

Kan katter bli för varma?

Sommaren med sol och värme är här, men med stigande temperaturer kan våra katter påverkas och må dåligt, ja till och med drabbas av värmeslag. Se upp för symtom som att katten flåsar eller att den blir orolig och vinglig. Svalka och kyla är det som katten behöver då.

Share this post