Populära

Hur vet jag om min hund har rabies?

Hur vet jag om min hund har rabies?

Typiska symptom på rabies hos djur är neurologiska: bland annat karaktärsförändringar, underligt beteende, aggressivitet, förlamning och kraftigt dräglande.

Vad är rabiesvirus?

Rabies är en virussjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Smittan kan finnas hos flera olika arter av däggdjur. Bett från infekterade hundar orsakar flest fall bland människa. Sjukdomen är så gott som alltid dödlig när symptom börjat visa sig.

Varför kallas det vattuskräck?

Rabies är en otäck, obotlig och dödlig virussjukdom som sätter sig på hjärnan på både människor och andra varmblodiga djur. Förr i tiden kallades rabies ”vattuskräck” för att människor som får rabies får kramp när de ska svälja. De kan vara törstiga och be om vatten, men kan inte dricka för sina smärtsamma kramper.

Vad händer om en hund får rabies?

Kontakta genast veterinär om du misstänker smitta Rabies är en anmälningspliktig sjukdom. Om du misstänker att ditt djur har drabbats av sjukdomen måste du genast tillkalla veterinär.

Kan man testa hund för rabies?

Diagnos. Symtomen för rabies är mycket karakteristiska men för att ställa en diagnos måste hunden avlivas och hjärnmaterialet undersökas via obduktion.

Hur länge kan en hund leva med rabies?

Har symtom hunnit utvecklats leder sjukdomen så gott som alltid till döden. Det varierar mycket hur lång tid det tar för hunden att utveckla symtom från det att den blivit smittad. Oftast cirka 1 månad, men det varierar mellan en vecka och flera år.

Vad kostar rabiesvaccin hund?

Vaccination

DHP Hund (valpsjuka/hepatit/parvo) 580:-
Herpes Hund 850;-
Tricat Katt (kattpest/kattsnuva) 475:-
Ducat Katt (kattsnuva) 475:-
Rabies 690:-

Hur länge håller rabiesvaccin på hund?

Rabies finns för närvarande inte Sverige och för att vi ska kunna hålla borta sjukdomen från Sverige är det viktigt att hundar som förs ut och in ur landet är vaccinerade mot rabies. Vaccinet vi använder oss av på Veterinärkliniken är Nobivac Rabies, med detta preparat ska hunden vaccineras vart tredje år.

Hur länge gäller rabiesvaccin?

Om du får två nya doser när du blir utsatt för smitta räcker dina två tidigare doser livslångt.

Share this post