Allmänning

Vad ar PSSM hast?

Vad är PSSM häst?

PSSM står för ”Polysaccharide Storage Myopathy” och innebär att för mycket glykogen lagras i musklerna hos drabbade hästar. Hos varmblodiga ridhästar kan detta leda till försämrad prestationsförmåga, ömma muskler, stel gång och ovilja att arbeta efter 5-10 minuters arbete.

Vad kostar Ppid medicin?

Baserat på apotekens priser i mars 2017 kostar behandling med Prascend® mellan 400 och 500 kr i månaden om hästen doseras med 1 mg pergolid om dagen (Apoteket AB, 2017; Apotek Hjärtat AB, 2017).

Vad orsakar Cushing på häst?

PPID (kallades förr cushings). PPID är en sjukdom som leder till överproduktion av kroppsegna hormoner från binjurebarken. Orsaken är hos häst nästan alltid orsakad av en överproduktion av ämnen som produceras i hypofysen och ”talar om” för binjurebarken hur mycket hormoner som ska tillverkas.

När ska man ta Ppid prov?

Då rekommenderar ofta veterinären att ta ett nytt prov efter 3-6 månader eller göra en annat typ av test sk. TRH stimulationstest. Ofta mäter även veterinären insulin och glykos nivåer i blodet då detta kan berätta något om vilka risken hästen har att utveckla fång samt prognos.

Hur ge Prascend?

Produkten skall administreras oralt en gång dagligen. För att underlätta administrering skall den erforderliga dagliga dosen lösas upp i en liten mängd vatten och omröras till den är upplöst, och/eller blandas med melass eller annat välsmakande foder. Tabletter som löses upp i vatten skall administreras med en spruta.

Hur länge ska en häst vila efter fång?

Ännu mer ”dumma” frågor. Veterinärerna säger tydligen väldigt olika angående detta. Boxvila i allt mellan 2-18 veckor.

Hur upptäcker man spatt?

Spatt – Symtom Ofta kommer symtom på spatt smygande och ses i starten bara som en ”stelhet” i ett eller både bakben. Hästen blir ofta bättre med rörelse. Många hästar får spatt på båda bakben, men hältan ses ofta tydligare på ett av bakbenen. I de flesta fall förvärras stelheten med tiden och blir till en tydlig hälta.

Hur förebygger man korsförlamning?

Kontrollera att hästen får i sig tillräckligt med selen och vitamin E i foderstaten. Selen och vitamin E behövs för att läka skador som uppkommit och verkar till viss del kunna förebygga korsförlamning. Eftersom både selen och vitamin E är giftigt i för hög dos gäller det att inte överdosera.

Hur kan man se på en häst att den är halt på höger bakben?

Nickning visar hälta Den sjunker då ned med huvudet mer när det friska frambenet belastas och höjer huvudet innan det halta benet belastas. På motsvarande sätt kan man titta på korsets högsta punkt som också får en ”nickrörelse” när hästen är bakbenshalt. Korset sjunker då ned mer när det friska bakbenet belastas.

Varför skakar min häst?

Hästen har många sätt att klara kyla. Dels kan den skaka, då producerar musklerna värme utan att hästen förflyttar sig. Dels kan den söka skydd på olika sätt. Till exempel genom att vända bakdelen mot vindriktningen, då minskar den kroppsyta som kyls ner av vinden.

Hur behandlar man korsförlamning?

Vid misstänkt korsförlamning brukar man också ta ett blodprov för att undersöka muskelskadornas omfattning. För att minska smärtan och stelheten är det vanligt att veterinären ger någon typ av antiinflammatorisk medicin mot den svullna, ömmande muskulaturen. Ofta ger veterinären också B-vitamin.

Vad kan orsaka korsförlamning?

Kronisk korsförlamning RER orsakas av en defekt i kalciumregleringen i muskelcellerna. PSSM 1 orsakas av en mutation i genen Gys-1 som gör att onormala mängder glykogen lagras upp i muskelcellerna.

Share this post