Innehållsförteckning
När blir lågt blodvärde farligt?
Ja, ett blodprov kan påvisa om mängden röda blodkroppar ligger under referensvärdet. Normalt ska det så kallade Hb-värdet ligga över 120 g/L hos kvinnor och över 130 g/L hos män. Något lägre, 115-120 g/L, för personer som är över 80 år. Om man har ett blodvärde som är lägre än normen kan man konstatera anemi.
Vad ska man äta när man har blodbrist?
Om du vet att du har haft låga järnvärden tidigare, bör du äta mat som innehåller extra mycket järn. Det finns mycket järn i kött, fisk, ägg, inälvsmat och mat som är rik på blod, till exempel blodpudding. Det finns även järn i exempelvis fullkornsprodukter, potatis, spenat, bönor, nötter, frön och linser.
När blir järnbrist farligt?
Vid svår järnbrist kan det behövas en blodtransfusion. Järntabletter kan i vissa fall ge biverkningar i form av illamående, förstoppning och diarré och tillskott av järn i en allt för hög dos kan i värsta fall vara farligt.
Vad kan du äta om du har järnbrist?
Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter. Jämfört med många andra näringsämnen är kroppens upptag av järn lågt.
Kan man dö av järnbrist?
Järnbrist innebär att kroppen har brist på järn. Järnbrist är enligt WHO det vanligaste bristtillståndet i världen efter proteinbrist. Mer än 2 miljarder människor i världen beräknas lida av järnbristanemi, och mer än 1 miljon människor dör årligen av sin anemi. Alla organ och hela individen påverkas vid järnbrist.
Hur farligt är järnbristanemi?
Om kroppen har slut på järnreserverna och därmed inte kan tillverka tillräckligt med Hb, faller blodvärdet. Detta kallas för järnbristanemi, eller lågt blodvärde på grund av järnbrist. Järnbrist är oftast ofarligt och lätt att behandla.