Ny

Varfor brist pa travaror?

Varför brist på trävaror?

Den höga efterfrågan från världsmarknaden innebär en hög konkurrens om trävarorna vilket också kan leda till brist på många trävaror. Det finns exempelvis spekulationer om att sommarens altanvirke i värsta fall kan bli en bristvara, säger Christian Nielsen, i pressmeddelandet.

Vad beror virkes bristen på?

Men virkeslagren för i år är historiskt låga. – Den som kommer igång sent med sommarens byggprojekt riskerar att stå utan virke, säger skogsexpert Johan Freij till Aftonbladet. Han förklarar att industrin inte hinner med att producera utifrån den ökade efterfrågan. Därför räknar man bland annat med brist på trallvirke.

https://www.youtube.com/watch?v=QmoANRSSmwc

Är det brist på virke i Sverige?

Under pandemin har byggboomen hållit i sig – och nu är efterfrågan på trävaror så hög att det har blivit brist på virke. Ute hos en av byggvaruhandlarna i Östersund möter vi lagerchefen Andreas Hansson. – Det är bristvaror på tryckimpregnerat virke, det är brister på råspontsluckor, på golvspån…, säger han.

Varför höga virkespriser?

Anledningen till höjningen av trävarupriset sägs ha grund i en hög efterfrågan och brist på trävaror. Att sågverken som sätter priset på sina trävaror anger USA som en anledning är dock svårsmält eftersom virkespriset i USA gått ner med mer än 52 % sedan toppen i våras.

Är trä dyrt?

Samtidigt som det är brist på virke har det också blivit betydligt dyrare att köpa trävaror. Det beror främst på den internationella marknaden där det bland annat varit en snabb prisutveckling i USA. När efterfrågan i utlandet ökar stiger även priserna kraftigt på den svenska marknaden.

När förväntas virkespriserna gå ner?

Uppgångar och nedgångar – Det är svårt att förutsäga, men tittar man tillbaka på hur länge cyklerna brukar hålla på är den enda rimliga bedömningen en tillbakagång. Det brukar ta 1,5–2 år, sedan har produktionen kommit ifatt och det blir samma problem som nu men åt andra hållet.

Share this post