Frågor

Vad far en veterinar forskriva utan foregaende undersokning av djur eller djurgrupp?

Vad får en veterinär förskriva utan föregående undersökning av djur eller djurgrupp?

3 § En veterinär ska undersöka och göra en bedömning av djuret eller djurgruppen innan ordination sker om inte annat följer av denna föreskrift. 4 § En veterinär får bara förskriva och tillhandahålla läkemedel för behandlingar som har ordinerats av veterinär. Första stycket gäller inte om – annat anges i 3 kap.

Vad innebär tillhandahållande av läkemedel?

Läkemedel får bara tillhandahållas om förutsättningarna i 4 kap 15 eller 16 §§ Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:xx) om operativa ingrepp och skyldigheter för djurhållare och för personal inom djurens hälso- och sjukvård är uppfyllda.

Vem avgör om en djurägare djurskötare kan beviljas villkorad läkemedelsanvändning?

Det är den ansvariga veterinären som bestämmer vilka sjukdomar du får behandla. När en förskrivningsperiod inleds så görs ett första besök där veterinären går igenom besättningen samt upprättar skriftliga instruktioner.

När får en veterinär förskriva läkemedel för villkorad läkemedelsanvändning?

Det är Jordbruksverkets föreskrifter som styr på vilket sätt veterinären får förskriva och lämna ut läkemedel. Villkorad läkemedelsanvändning innebär en möjlighet att ha läkemedel hemma och efter överenskommelse med din veterinär, behandla vissa bestämda diagnoser.

Vad innebär Kaskadprincip?

Prioritetsordning för användningen av råvaror för att åstadkomma resurseffektivitet. Av trä görs till exempel först produkter av den högre förädlingsgraden, som återvinns eller återanvänds och först i sista hand utnyttjas till energi.

Vad gäller för veterinär vid val av läkemedel?

4 § En veterinär får bara förskriva läkemedel för villkorad läkemedelsanvändning till en djurhållare under förutsättning att 1. veterinären väl känner till djurhållningen i besättningen, 2. djurhälsa och djurskydd i besättningen är sådant att det är lämpligt med villkorad läkemedelsanvändning, 3.

Share this post