Trendig

Hur stor blir en snok?

Hur stor blir en snok?

Snoken blir längre än huggormen. En riktigt stor snok kan bli 130 centimeter lång och väga 2,5 kilo. Den simmar bra och trivs nära vatten. Om snoken blir skrämd kan den lägga sig på rygg och spela död med tungan hängande utanför munnen.

Hur ser man att det är en snok?

Huvud: snoken har ett mindre och rundare huvud än huggormen som har ett mer trekantigt och betydligt större huvud. Fjäll: snoken har stora fjäll på huvudet medan huggormen har små, dessutom har snokens huvud är glansigt medan huggormens är matt.

När är snokar aktiva?

Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj – de första kan ringla sig ut redan i april.

Är det farligt att bli biten av en snok?

Om det är en snok som bitit behövs inte sjukhusvård, men det finns risk för infektion och det finns behov för stelkrampsvaccination ifall den inte är i kraft.

Vad är snokens fiender?

Förutom människan är fåglar, grävlingar och katter snokens fiender. Dessutom hasselsnok som gärna äter reptiler och groddjur.

Hur snabb är en snok?

Den kan förflytta sig snabbt och lätt både på marken och i vatten. Den simmar bra och trivs bäst i och i närheten av vatten. Den föredrar låglänta och sumpiga marker. Om snoken blir hotad är den snabb med att dra sig undan.

Hur ser en Esping ut?

Många hanar är mycket kontrastrikt tecknade och ofta ljust grå med intensiv svart teckning. Även helt svarta individer kan lokalt vara vanliga. Bandet på ryggen kan vara rakt, uppbrutet i fristående trekantiga fläckar, men också vara svagt utvecklat eller saknas helt.

När lägger snoken sina ägg?

Nu lägger snoken sina ägg. Men äggläggningsplatserna blir färre och allt tyder på att vår längsta orm minskar kraftigt i antal. Snokarna lägger sina ägg i slutet av juni eller början på juli, lite beroende på hur varm våren varit.

Share this post