Blogga

Vad ar en arftlig cancersjukdom?

Vad är en ärftlig cancersjukdom?

Hittills har mutationer hittats i fler än femtio olika gener som kan orsaka ärftlig cancer. Ju vanligare en cancersjukdom är desto fler ärftliga varianter av den finns. De cancersjukdomar där ärftliga former är vanligast är malignt melanom, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, prostatacancer samt gynekologisk cancer.

Vad är första steget för att upptäcka cancer?

Första steget för att upptäcka cancer är en grundlig läkarundersökning som sedan leder vidare till flera, mer specifika undersökningar. Blodprov tas ofta tidigt och kan ge en indikation hur olika organ i kroppen mår. Mer specifika cancermarkörer kan också undersökas i blodprov.

Vad är cancer i ändtarmen?

Cancer i tjocktarmen eller ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. De flesta som får sjukdomen är över 60 år men en del är yngre. Chansen att bli av med cancern är större ju tidigare den upptäcks.

Vad är en lågt differentierad tumör?

En tumör som kraftigt liknar strukturerna i ursprungsvävnaden kallas för en högt differentierad tumör. Ju närmare strukturen i tumören liknar den normala cellstrukturen, desto bättre är cellen således differentierad. En tumör som endast svagt liknar sin ursprungsvävnad kallas för en lågt differentierad eller anaplastisk tumör.

Vilka cancerformer är vanligast i Sverige?

Cancer är ett samlingsnamn för över 200 enskilda cancerformer där prostatacancer är den vanligaste i Sverige, följt av bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer.

Vad är symptomen på cancern?

Cancern ger i början sällan några symptom alls, men sedan uppträder problem med urinering och ibland även blod i urinen. Ibland visar sig inte symptom förrän cancern har spridit sig till andra organ och märks till exempel trötthet, viktminskning eller blodbrist.

Vilka är vanligaste typerna av cancer hos män?

De vanligaste typerna av cancer hos män är lungcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer, tunntarmscancer och magcancer, och hos kvinnor är de vanligaste typerna bröstcancer, tarmcancer, lungcancer och livmodercancer.

Vad är den ekonomiska kostnaden för cancer?

Den ekonomiska kostnaden för cancer uppskattades år 2010 till 1,16 biljoner dollar per år. Cancer är den näst vanligaste dödsorsaken i världen, efter hjärt- och kärlsjukdomar. Omkring 9,6 miljoner dödsfall eller var sjätte av samtliga mänskliga dödsfall orsakades år 2018 av cancer.

Share this post