Blogga

Hur lange maste man jobba efter man sagt upp sig?

Hur länge måste man jobba efter man sagt upp sig?

Under din uppsägningstid Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor och lön. Upptäcker du att din uppsägningstid sträcker sig förbi det datum du ska börja en ny anställning, kan du försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare.

Har du rätt till uppsägningstid?

Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor. Upptäcker du att din uppsägningstid sträcker sig förbi det datum du ska börja en ny anställning, kan du försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare. Men det är inget du har rätt till.

Hur lång är uppsägningstiden på din arbetsplats?

Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal, har du enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 1 månads uppsägningstid. Läs mer om uppsägningstid när du säger upp dig från en tillsvidareanställning.

Kan du säga upp dig själv under uppsägningstiden?

Egen uppsägning – att säga upp sig själv. Om du vill byta jobb eller göra något annat, måste du säga upp dig själv. Under din uppsägningstid. Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor.

Kan du kräva längre uppsägningstid?

Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.

När du säger upp dig själv, ”egen uppsägning”, så gäller ungefär samma regler som när anställning avslutas av annan orsak. 1. Det vanliga är att uppsägningstiden är mellan en till tre månader för dig som är tillsvidareanställd (”fast anställd”).

Hur skriva ett uppsägningsbrev?

Exempel på uppsägningsbrev Jag ser verkligen inte fram emot att sluta, men min fru och jag har en längre tid planerat att flytta norrut, och nu har jag hittat en passande tjänst i Luleå. I enlighet med mitt anställningsavtal kommer jag att arbeta min sista dag den [datum för sista arbetsdag].

Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) har en anställd en månads uppsägningstid. Det går att avtala om längre uppsägningstid. Kollektivavtal har till exempel ofta längre uppsägningstid beroende på ålder och anställningstid, ofta tre månader.

Vad händer med min sjukpenning om jag blir uppsagd?

Försäkringskassan betalar ut sjukpenningen oavsett om du är anställd eller om anställningen upphört. Sjukskrivningen gäller alltså även om du blir uppsagd. Om du är sjukskarbetsrättsexpertenn när du blir uppsagd ska du anmäla dig hos Arbetsförmedlingen första arbetsdagen efter det att sjukskrivningen upphör.

Share this post