Blogga

Nar aldre slutar ata och dricka?

När äldre slutar äta och dricka?

I slutet av livet känner den som är sjuk inget obehag av hunger eller törst eftersom kroppen inte kan ta hand om näring och vätska på samma sätt som tidigare. Kroppen förbereder sig på att dö. För en person som inte längre kan äta eller dricka kan det kännas bra att få munnen rengjord och fuktad med vatten.

Hur påverkas livet och hälsan för en äldre person med försämrat lukt och smaksinne?

Smaksinnet kan man oftast behålla högre upp i åldrarna. Men hur vi upplever lukt och smak påverkar vår aptit, och denna förändring är en viktig förklaring till att många äldre tappar matlusten. Dålig aptit bland äldre kan även bero på att många som är över 70 år har mer eller mindre svårt att tugga och svälja.

Har tappat matlusten?

Nedsatt aptit kan bero på många orsaker, vilka även kan påverka varandra. Exempelvis kan nedsatt aptit bero på biverkningar av läkemedel, tugg- och sväljsvårigheter, smärta, trötthet, illamående, förstoppning, ensamhet eller depression.

Vad händer med lukt och smaksinnet när vi blir äldre?

Maten smakar annorlunda när lukt- och smaksinnet försämras. Även om de flesta äldre kan särskilja grundsmakerna sött, salt, surt, bittert och umami så behövs ökad koncentration av dem – men svamparom och kaneldoft känner vi hela livet.

Hur vet man att döden är nära?

Tidiga tecken till att döden närmar sig: Det går inte att äta som tidigare, portionerna minskar, mat/matlukt ger illamående. Tröttheten tilltar, vilostunderna blir fler. Patienten blir mer inåtvänd och orkar inte med sociala kontakter som tidigare.

Hur ofta förändras smaklökarna?

En enskild smakcell reagerar mest på en enda sorts grundsmak, men inom varje smaklök finns normalt flera sorters smakceller, så varje smaklök är därför känslig för flera olika smaker. En smaklöks livslängd är omkring 14 dagar.

Vilka av dessa alternativ gör att smaken försämras när man blir äldre?

Med ökad ålder minskar antalet smaklökar och ibland även salivproduktionen vilket minskar möjligheten för smakämnena att nå fram och gör att maten smakar mindre. Många läkemedel kan också orsaka muntorrhet.

Vill äta men ingen aptit?

Det kanske är så också att din dåliga aptit hänger samman med din stresskänsla. Du kanske känner stress och är uppe i varv, inte tar dig tid att sitta ner och äta, kanske äter för snabbt och sväljer mycket luft, lyssnar inte på dina kroppsignaler om att kroppen behöver ny energi, utan ”kör på”.

Hur ändras lukt och smak när vi åldras?

Det finns mycket man kan och bör tänka på då näringsbehovet ändras och smak- och luktsinnet försämras. Tappad matlust hos äldre är vanligt. Man kan vara torr i munnen då salivutsöndringen minskar, dessutom minskar antalet smaklökar och förmågan att känna dofter.

Share this post