Trendig

Vad ar Senhinna?

Vad är Senhinna?

Senhinnan (sclera) är den näst yttersta av de hinnor som omger ögat. Den består av fast, vitglänsande bindväv, och har till uppgift att skydda ögat och ge stadga, så att det behåller formen. Den främre delen av senhinnan är det man kallar ögonvitan. Senhinnan övergår längst fram i hornhinnan.

Hur många nerver Innerveras cornea av?

Tre av de raka ögonmusklerna, m. rectus superior, inferior och medialis) samt den undre sneda ögonmuskeln (m. obliquus inferior) innerveras av den tredje (III) kranialnerven, nervus oculomotorius, medan m. obliquus superior innerveras av fjärde kranialnerven (IV), nervus trochlearis, och m.

Vad är en Regnbågshinna?

Regnbågshinnan omger och bildar pupillen och ger ögat dess färg.

Vad är Ögonmusklernas uppgift?

Ögonmusklernas uppgift är att på befallning av hjärnan sköta om ögonens ställning på så sätt, att ögonen riktas på iakttagelseobjektet så att bägge ögonen riktas på samma föremål.

Vad består ett öga av?

Ögats yttre vägg har tre lager I ögats bakre del finns en vägg runt glaskroppen. Väggen består av tre lager som kallas senhinnan, åderhinnan och näthinnan. Senhinnan är det yttersta lagret. Det är den vita delen av ögat.

Hur ser ett öga ut inuti?

Glaskroppen. Glaskroppen, corpus vitreum, är en genomskinlig geléartad massa som fyller utrymmet mellan linsen och näthinnan. Glaskroppen består till största del av vatten, men innehåller även celler som har till uppgift att avlägsna oönskat material ur denna vätska som stör perceptionen.

Hur vi ser ljus?

Ljuset kommer in i ögat via pupillen. Sedan bryts ljuset i hornhinnan, linsen och glaskroppen. När ljuset bryts skapas en upp och nervänd bild på näthinnan i den bakre delen av ögat. Elektriska signaler från näthinnan skickas via synnerven till hjärnans syncentrum i nackloben.

Vad är Konjunktiva?

Inledning. Inflammation i ögats bindehinna (konjunktiva) kan uppkomma av flera orsaker, till exempel infektioner, allergier och olika irritativa agens. Infektiös konjunktivit är ett vanligt tillstånd och uppkommer ofta i anslutning till en övre luftvägsinfektion, framför allt hos barn.

Hur ser den bild ut som uppkommer på näthinnan?

I detta område ligger fovea centralis, ögat fokuspunkt i en liten grop som är mycket känslig för ljus och svarar för vår skarpa fokuserade syn. Runt fovean sträcker sig den centrala näthinnan, som domineras av tappar, ungefär 6 mm,. Utanför finns den perifera näthinnan, som domineras av stavar.

Share this post