Rekommendationer

Hur paverkas vi av morker?

Hur påverkas vi av mörker?

– Vi påverkades mycket genom att vi blir tröttare. Och det beror mycket på grund av våra fysiologiska processer i kroppen. Det sömnhormon vi har som heter melatonin insöndras i kroppen vid mörker. Och därför har vi högre melatoninnivåer i kroppen när det är mörkt ute och därför blir tröttare.

Kan göra dig trött?

Trötthet kan ha olika orsaker Alkohol, nikotin, koffein och vissa läkemedel kan störa sömnen så att du känner dig trött på dagarna. Det finns olika sjukdomar som kan göra att du känner dig trött, men då brukar du också ha andra symtom samtidigt. Exempel på sjukdomar är hypotyreos och början på hjärtsvikt.

Är aktiv i mörkret?

Nattaktiv är organismer vars dygnsrytm kännetecknas av att deras aktiva beteenden, exempelvis näringsintag, koncentreras till dygnets mörka timmar medan de vilar eller sover på dagen. Motsatsen är dagaktiv men det finns även organismer som främst är gryning- eller skymningsaktiva.

Vad händer med kroppen utan sömn?

Immunförsvaret försämras också av sömnbrist vilket gör att du lättare blir sjuk. För lite sömn påverkar även hjärnans centrum för mättnad och hunger så att du kan känna dig hungrigare. Sömnbrist påverkar också blodsockerbalansen och kan göra dig extra sugen på sötsaker.

Vad kan man göra för att bli trött?

Här är några saker du kan testa för att slappna av:

  1. Lyssna på musik som du känner dig lugn av.
  2. Ta ett varmt bad eller dusch, eller en lugn promenad.
  3. Försök tänka på hur du andas och inget annat.
  4. Fokusera på en kroppsdel i taget.
  5. Ha sex, till exempel genom att onanera.

Vad kan man göra åt trötthet?

Försök att komma ut mitt på dagen om du kan. Särskilt på helgen eller när du är ledig kan det vara en extra god idé att ta sig tid för promenader och andra utomhusaktiviteter. Fysisk aktivitet bidrar i sig också till att motverka trötthet. För att motverka bristen på ljus behöver vi även extra mycket sömn.

Vad kan man göra för att den mörka årstiden ska kännas mindre jobbig?

Det här är det jag ska försöka göra för att hålla humöret och energin på topp:

  • Fånga ljuset. Vistas utomhus mitt på dagen då det finns lite dagsljus, för att fylla på D-vitaminförrådet som sinar under vintern.
  • Se fördelarna. Välkomna mörkret genom att utnyttja mysigheten i det.
  • Mer frukt.
  • Skratta mer.
  • Mer motion.

Hur klara vintermörkret?

Vad ska man göra för att minimera mörkrets skador? – Man kan exempelvis göra det till en rutin att alltid gå ut en stund mitt på dagen när solen är uppe och tanka D-vitamin. Och det är viktigt att tvinga sig ut och vara social – att sitta inomhus varje kväll i flera månader är en grogrund för depression.

https://www.youtube.com/watch?v=bDMSkUQW6yU

Share this post