Blogga

Vad ar Infektionsastma?

Vad är Infektionsastma?

Barnet kan inte hålla luftrören öppna så länge som infektionen pågår. När infektionen har gått över kan barnet andas som vanligt igen. Denna typ av astma kallas även infektionsastma.

Vad är Luftrörsinfektion?

Både virus och bakterier kan orsaka inflammationer och infektioner i lungorna och luftrören. Här kan du läsa mer om bland annat luftrörskatarr, lunginflammation och RS-virus.

Hur behandlas ett astmaanfall?

Vilka läkemedel du använder beror på hur stora besvär du har av din astma. Det vanligaste är att du får kombinera kortison och luftrörsvidgande läkemedel, både snabbverkande och långverkande. Du andas in de flesta läkemedlen genom munnen, så kallad inhalering. Du andas in dem med hjälp av inhalatorer.

Vad gör astmamedicin?

När du får ett astmaanfall behöver du använda ett kortverkande astmaläkemedel som innehåller terbutalin eller salbutamol. De ger en snabb effekt. Terbutalin finns i bland annat i Bricanyl och salbutamol finns bland annat i Ventoline.

Vad är symtom vid astma?

Symtom vid astma. Symtom vid astma. Det här är vanliga symtom vid astma: . Du får anfall av andnöd, det vill säga att det är tungt att andas. Du andas med ett pipande och väsande ljud. Du har långvarig hosta varje gång du är förkyld. Du har långvarig hosta som du inte kan hitta någon förklaring till.

Kan en virusinfektion förvärra astmasymtomen?

En dammig omgivning och starka dofter kan också förvärra astmasymtomen. En astmatiker som får en virusinfektion får ofta inte bara hosta, snuva, ont i halsen och andra förkylningssymtom. Virusinfektionen kan också göra att slemproduktionen ökar och att luftrören dras samman så att det blir tungt att andas.

Vad kan astma bero på?

Astma beror på en kronisk inflammation i luftrörens slemhinna. Inflammationen gör bland annat att luftrören är extra känsliga. Kall luft, starka dofter och rök är exempel på sådant som kan ge astmabesvär. Även till exempel stress, fysisk ansträngning och luftvägsinfektioner kan göra att du får mer astmabesvär.

Share this post