Frågor

Vad ar rektal prolaps?

Vad är rektal prolaps?

REKTALPROLAPS. Rektalprolaps är ett tillstånd där rektums samtliga vägglager prolaberar ut genom analöppningen i samband med krystning. En del patienter har tidigare haft besvär med tarmtömning eller obstipation. Prolapsens längd i samband med krystning kan uppgå till 8-10 cm.

Har man känsel i ändtarmen?

Ofta handlar det om banala och helt ofarliga åkommor. Till de allra vanligaste symtomen hör smärta, klåda, tyngdkänsla eller blödning från ändtarmen. Något som ofta beror på en spricka i ändtarmsöppningen, hemorrojder eller en så kallad fissur.

Vad är Prolapse?

Framfall betyder att något buktar ned mot slidöppningen eller ut genom slidöppningen. Det kan vara till exempel slidväggarna, livmodern eller båda som buktar ut. Ett framfall är oftast oskadligt men kan kännas obehagligt. Risken för att få framfall ökar med åldern, men du får lindrigare symtom när du blir äldre.

Är hemorrojder kroniskt?

Besvär från hemorrojder brukar gå över av sig själva, men ibland kan du behöva söka vård. Du bör söka vård om något av följande stämmer in: om du får en blödning från ändtarmen, mer än några droppar. om du har ont i ändtarmen eller runt ändtarmsöppningen.

Hur får man Fistelgångar?

Det är vanligast att fistlar bildas av bölder, men de kan också uppstå utan dem. Risken att få bölder och fistlar ökar om du har en inflammatorisk tarmsjukdom som ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Men du kan också få bölder och fistlar utan att ha någon tarmsjukdom.

Varför trycker det på i ändtarmen?

Vad beror smärtan på? Smärtan kan bero på en spricka i ändtarmsöppningen och då gör det oftast ont när du bajsar. Andra orsaker kan vara hemorrojder eller en blödning under huden vid ändtarmsöppningen. Du kan få sprickor eller hemorrojder i samband med att du har förstoppning eller hård avföring.

Rektal invagination är ett tillstånd där rektums samtliga vägglager invagineras in i rektallumen. Invaginationen är cirkumferent och börjar 8-10 cm ovan analkanalen och uppstår i samband med krystning. Invaginatet kan vid fortsatt krystning fylla ut hela rektallumen och vandra nedåt så att analkanalen dilateras.

Share this post