Rekommendationer

Vem bestammer lonen?

Vem bestämmer lönen?

Lönerna bestäms i förhandlingar om kollektivavtal mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Kommunal har en tydlig lönepolitik som ligger till grund för förhandlingarna och alla andra aktiviteter som handlar om medlemmarnas löner.

Ingen lag bestämmer vilken lön du ska ha. Din arbetsgivare sätter din lön utifrån lönekriterierna i löneavtalet. Det ger dig sedan rätt till en årlig lönerevision, det vill säga en årlig översyn av din lön.

Har man rätt till högre lön?

Du kan ha rätt till löneökning Om din arbetsplats omfattas av ett kollektivavtal har du oftast rätt till löneökning. I samband med detta brukar du även ha rätt till ett lönesamtal. När och hur mycket din lön ska justeras framgår i ditt kollektivavtal. I de flesta avtal revideras lönen en gång per år.

Hur mycket lön har jag rätt till?

Ibland kan lönen till och med variera mellan olika arbetsplatser hos en och samma arbetsgivare. Det finns flera olika sätt att ta reda på vilken lön som är rätt för dig. Prata med dina arbetskamrater om vilken lön ni har. Ta kontakt med din sektion, de kan ta fram löneuppgifter för din arbetsplats.

Hur får jag reda på vad dina kollegor tjänar?

Skatteverket. Skatteverket som övriga myndighet lyder under offentlighetsprincipen och ett sätt att få reda på uppgifterna är helt enkelt att kontakta dem och fråga.

  • Ratsitkatalogen. En klassisk taxeringskalender i modern tappning.
  • Taxeringskalendern.
  • Ratsit.se.
  • Upplysning.se / Birthday.se.
  • Hur mycket tjänar jag som VD?

    Vad en VD tjänar varierar mellan olika branscher i näringslivet. Medianlönen ligger på 89 500 kronor i månaden och högst är den bland VD:ar inom industrin. Lägst är medianlönen för VD:ar inom byggsektorn samt jord- och skogsbruk.

    Kan man vara VD utan att vara anställd?

    Det är absolut lagligt men om skatteverket skulle komma fram till att du egentligen är att ses som arbetstagare, och inte som uppdragstagare, så kan det ge skattemässiga konsekvenser. Vad som står på avtalet – dvs. uppdragstagare eller anställd – spelar egentligen ingen roll.

    Vem förhandlar lön?

    På de flesta arbetsplatser får du också varje år en möjlighet att diskutera lön och din löneutveckling med den chef som sätter din lön. Det brukar vanligen kallas lönesamtal och sker utifrån löneavtal .

    Share this post