Rekommendationer

Varfor far marsvin urinvagsinfektion?

Varför får marsvin urinvägsinfektion?

Försök att förebygg urinsten hos marsvin Stenarna består till stor del av kalk och av denna anledning bör man ge kalkfattig kost till marsvin som har en tendens att bilda urinstenar. Vidare bör man vara uppmärksam på om marsvinet verkar ha urinvägsinfektion och i så fall behandla mot detta.

Varför får marsvin urinsten?

Ett marsvin som dricker för lite löper större risk för att utveckla urinstenar. Produceras för lite urin blir inte kroppen och urinblåsan av med alla mineraler som måste bort och de ansamlas i urinblåsan för att kristalliseras.

Hur får marsvin lunginflammation?

Luftvägsinfektioner orsakas av ett flertal virus och bakterier. Många av dessa bakterier finns i luftvägarna hos kliniskt friska marsvin. Vid tillfällen med stress, dålig utfodring och dålig skötsel kan djuret bli känsligt för något av dessa sjukdomsämnen.

Är urinvägsinfektion farligt för marsvin?

Upprepade kroniska urinvägsinfektioner kan bana vägen för urinstensbildning på marsvin. Eftersom som symptomen är desamma vid båda sjukdomarna är det lämpligt att röntga alla marsvin som har symptom på urinvägsinfektion. Viktigt att tänka på vid behandling, är att marsvin inte tål alla typer av antibiotika.

Hur behandlar man ringorm på marsvin?

Blöt marsvinen i lagom varmt vatten, för kallt eller för varmt skrämmer upp dem. Schamponera och jobba upp ett lödder, bearbeta, var mjuk men bestämd i händerna, det lugnar. Om inte ansiktet är tydligt angripet brukar jag låta det vara men jag tar lödder (inte koncentrerat schampo) och mojsar runt i öronen.

Kan marsvin löpa?

Dräktigheten varar mellan 59 och 72 dagar och en okomplicerad förlossning tar ungefär 30 minuter. Här kan du läsa om avel på marsvin. En marsvinshona kan bli könsmogen redan vid 5-6 veckors ålder, medan marsvinshanen oftast blir könsmogen först vid 8-10 veckor. Honans brunstcykel varar 14-19 dagar.

När ett av marsvinen dör?

Om ett av dina marsvin dör och du absolut inte vill adoptera eller skaffa ett nytt är det bäst att ge ditt marsvin till en vän som redan har marsvin och som du litar på, eller till ett marsvinshem. Marsvin är flockdjur som inte tycker om att vara ensamma, även om de inte direkt kommer överens med andra.

Kan man ha ett ensamt marsvin?

Marsvinet är ett mycket socialt djur som i de flesta fall bör bo i par eller i grupp. Ett ensamt marsvin kan vara mycket stressat, även om vi inte kan se det med blotta ögat. Var beredd på att du bör ha minst två marsvin, om det inte finns särskilda skäl till att just ditt marsvin inte bör bo tillsammans med andra.

Kan marsvin smitta kaniner?

Eftersom bordetella bronchiseptica också är luftburet borde marsvin kunna smittas av att bara bo i samma rum som kanin med, så ni som har/har haft det så kan också svara.

Hur ser ringorm ut på marsvin?

Ringorm visar sig oftast som ringformade röda och flagnande utlag på huden. Det kan visa sig i hårlösa fläckar, men marsvin kan också vara symtomfria bärare. Marsvin är sällan påverkade eller har klåda av utslagen. Huvud och öron är vanliga ställen för utslag, men de kan uppstå på hela marsvinets kropp.

Share this post