Innehållsförteckning
Vad händer med energibehovet vid feber?
Hos kritiskt sjuk patient med metabol stress såsom feber, sepsis, trauma eller stor kirurgi kan energiutgifterna vara ökade, men kroppen har svårare att tillgodogöra sig näringen. Börja alltid med låg dos ca: 15-20 kcal/kg kroppsvikt/dygn.
Vad kan hända med energibehovet vid olika sjukdomar?
Till exempel kronisk obstruktiv lungsjukdom som ofta leder till ett mycket energikrävande andningsarbete, Parkinsons sjukdom med darrningar och stela/spända muskler, personer med demens som är fysiskt aktiva och rör sig mycket samt stora operationer, sepsis och brännskador kan kräva extra energi.
Vad händer om man har för lite energi?
Om man under en längre tid får i sig rejält för lite energi strävar kroppen efter att spara energi. Då stannar viktminskningen upp och man kan känna att man fryser, att pulsen sjunker och att kraften i musklerna minskar. Också trötthet och förstoppning kan vara tecken på att kroppen går på sparlåga.
Hur påverkas Närings och energibehovet när man blir äldre och av olika sjukdomar?
Bland äldre finns även en ökad mortalitetsrisk om vikten minskar, till exempel på grund av sjukdom, minskad fysisk förmåga och minskad aptit. På grund av att många äldre minskar i vikt uppskattas energibehovet vara lägre i åldrarna över 60 år. Referensvärden för åldersgrupper över 75 år saknas.
Hur påverkar feber en persons ämnesomsättning?
Händelsekedjan i biologin vid feber är tämligen väl känd och omfattar en rad ämnen och processer i kroppen. Kroppen reglerar temperaturen genom ökad ämnesomsättning eller genom muskelarbete. Värmen produceras främst av muskulaturen och därför huttrar, skakar man, eller får frossa vid behov av högre temperatur.
Vilket organ kräver mest energi?
Som kroppens övriga delar får hjärnan sin energi från blodets syre och näringsämnen, men den kräver mycket mer än alla andra organ och vävnader. I vila pumpar hjärtat ut cirka 750 ml blod per minut, och hela 15 procent av det går till hjärnan, trots att denna bara utgör cirka två procent av vår vikt.
Vad är primär Kakexi?
Primär kakexi är en följd av sjukdom där patienten ej kan omsätta tillförd näring eller ökad energiomsättning och nedbrytande av kroppens vävnader (katabolism). Primär kakexi visar sig i form av undernäring, avmagring, kraftlöshet och kroniskt illamående.
Vilka faktorer påverkar BMR?
Basalmetabolismen, BMR, påverkas av flera faktorer, främst kön, ålder och vikt samt genetiska anlag. Ju mer en person väger desto högre BMR har han eller hon. Det bästa sättet att höja BMR är alltså genom att bygga muskler och därmed gå upp i vikt, eftersom metabolismen i muskelceller kräver mer energi än fettceller.
Vad händer vid Kaloriöverskott?
För att summera det hela så är alltså ett kaloriöverskott ett måste för att du ska lägga på dig vikt. Ett större överskott leder till ökad fettmassa men även ökad muskelmassa, ett mindre överskott leder till lite mindre ökad fettmassa men också ökad muskelmassa.
Hur gör kroppen för att lagra energi?
Får vi i oss för mycket energi, oavsett om den består av kolhydrater, protein eller fett, så lagras överskottet som fettvävnad. Om vi får i oss för lite energi så börjar kroppen tära på sina egna reserver, i form av fettvävnad och muskler.
Vilka faktorer påverkar kroppens näringsbehov?
Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att du ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Men du behöver inte tänka och räkna på hur mycket du äter av varje näringsämne. Ät varierat så får du i dig det du behöver.