Rekommendationer

Hur ofta ska aggregatet bytas?

Hur ofta ska aggregatet bytas?

Använd ett sondaggregat till varje påse sondnäring. Byt aggregat minst en gång per dygn vid kontinuerlig matning. Vid intermittent matning ska aggregatet bytas vid varje matningstillfälle.

Hur ska sondens läge kontrolleras?

Kontrollera sondens läge genom röntgen, aspiration av magsaft eller genom auskultation över ventrikeln. För dräneringssonder nöjer man sig vanligen med att fastställa läget genom auskultation av ett typiskt ”kurrljud” (”blurptest”) genom att blåsa in lite luft (10-20 mL) genom sonden och lyssna i ett stetoskop.

Hur länge kan man Sondmatas?

Din vårdgivare har rekommenderat sondmatning för dig eller din närstående eftersom det hjälper dig att få i dig de näringsämnen som din kropp behöver, men som du just nu inte får i dig….Sekretessöversikt.

Kaka Varaktighet Beskrivning
triggerbee_widgets_state_370470 15 minutes No description

Vad är indikation för sond inläggning?

När en patient på sjukhus besväras av kräkningar kan en ventrikelsond (v-sond) sättas för att patienten ska slippa kräkas. Detta är indicerat bland annat då patienten riskerar att aspirera kräkningarna eller då patienten har tarmvred och besväras av kräkningar.

Varför behöver man sondmatning?

Sondmatning kan hjälpa personer med: problem med mun, matstrupe eller magsäck. problem att svälja, då risk att sätta i halsen eller aspirera föreligger (dvs. när maten inte bara hamnar i matstrupe och magsäck utan också i lungorna)

Varför har man sond i näsan?

Om du har svårt att svälja och inte får i dig tillräckligt med näring rekommenderas i första hand en så kallad nasogastrisk sond, en slang som förs genom näsan ned till magsäcken, för att tillföra näringslösning och vätska.

Vilken vilka kontroller kan göras för att kontrollera sondens läge i magtarmkanalen?

Sondläget kan kontrolleras genom att luft sprutas ned i sonden samtidigt som man med ett stetoskop lyssnar efter bubblande ljud i magen. Alternativt kan man aspirera genom sonden med hjälp av en spruta och testa med lackmuspapper.

Vilka komplikationer kan uppstå vid Sondsättning?

Komplikationer: Om du inte får upp något när du aspirerar. Kontrollera att sonden ej har flyttat sig Låt sonden vara öppen en stund, ändra kroppsläge. Om barnet kan dricka, låt barnet dricka lite och försök igen.

Kan man äta med sond?

Du (eller den person du tar hand) har rekommenderats sondnäring eftersom sjukdom eller annat tillstånd gör att det inte går att svälja eller att äta normalt via munnen. Att få i sig alla näringsämnen som behövs genom flytande kost med sondnäring och sond är ett sätt att täcka det dagliga näringsbehov.

Vad ska man tänka på när man ger sondmat?

Att tänka på inför, under och efter sondmatning En del patienter mår dåligt av för stora volymer vatten. Det viktiga är att slangen blir ren. Använd endast spruta avsedd för enteral näringstillförsel. Om patient ordinerats extra vätska bör denna fördelas till fler tillfällen utanför sondmatningstillfällena.

När får man sond?

Nasogastrisk sond är förstahandsalternativet när enteral näringstillförsel ska ske under begränsad tid, upp till 4-6 veckor. För att tolereras så väl som möjligt, bör näringssonderna vara mjuka och så tunna som möjligt. Nasogastriska sonder finns i olika material, vilket styr hur länge sonden kan ligga.

Varför behöver man sond?

Val av sond En dubbellumensond typ ”Salem-sond” medger luftning av ventrikeln samtidigt som näring kan tillföras eller om sonden används för dränage av ventrikel- eller tarminnehåll. En dubbellumensond kan vara enklare att suga igenom då den inte lika lätt häftar fast i ventrikelslemhinnan som en enkellumensond.

Share this post