Populära

Hur ar situationen i Jemen idag?

Hur är situationen i Jemen idag?

Även i Jemens södra delar är säkerhetssituationen komplicerad. Bland annat är både al-Qaeda och Daesh är aktiva i landets södra delar. Terrorhandlingar, inklusive mot utländska intressen, har förekommit i större delen av landet. Kidnappningar och kidnappningsförsök av västerlänningar har också förekommit.

Hur behandlas kvinnor i Jemen?

Kvinnor är strukturellt diskriminerade genom den jemenitiska tolkningen av sharia-lagstiftningen och på grund av könsdiskriminerande traditioner och kulturella sedvänjor. Kvinnlig könsstympning är vanligt förekommande. Könsbaserat våld och tvångsäktenskap har ökat under den rådande konflikten.

Hur ser Jemen konflikten ut idag?

Jemen bevittnar sedan 2015 ett krig som FN har beskrivit som det värsta i världen. FN-organisationer har beräknat att 20 miljoner jemeniter riskerar svält om kriget inte upphör och stora mängder av förnödenheter kan föras in. Det har funnits djupa konflikter i Jemen långt före de senaste årens krig.

Hur många har dött i Jemenkriget?

Kriget i Jemen har pågått sedan 2015 och drivit det redan fattiga landet ner i världens största humanitära kris. Ofattbara 24 miljoner människor är i behov av nödhjälp för att överleva. Minst 15 000 civila har dödats och fler än 3,5 miljoner människor befinner sig på flykt inom landet.

Hur kan man hjälpa Jemen?

Ge en gåva idag så är du med och ser till att vi kan fortsätta rädda barn från undernäring, och leverera rent vatten och produkter som skyddar mot covid-19. Swisha till UNICEF Sveriges nummer 90 200 17 och skriv JEMEN för att ge pengar till arbetet för barn som drabbats av katastrofen i Jemen.

Vem styr i Jemen?

Politik. En shiitisk grupp, känd som huthirebeller, tog 2014 kontroll över huvudstaden Sanaa och övertog regeringsmakten. President Abd Rabbuh Mansour Hadi flydde till Aden. Med stöd av Saudiarabien och andra Gulfstater, är Hadi den officiella ledaren för en provisorisk regering med säte i Aden.

Share this post