Frågor

Vad ska man kontrollera innan man overlamnar lakemedel till en vardtagare och varfor?

Vad ska man kontrollera innan man överlämnar läkemedel till en vårdtagare och varför?

Rätt administreringssätt – hur ska det ges? Rätt antal tabletter/mängd flytande läkemedel. Kontrollera att vårdtagaren svalt läkemedlet. Signera EFTER att vårdtagaren svalt läkemedlet.

Vad gör man om man inte kan svälja tabletter?

Prata med din läkare om du har svårt att svälja hela tabletter. Ibland finns läkemedlet i någon annan form som är lättare att svälja. Du kan fråga på ett apotek om tabletterna kan delas, tuggas eller krossas.

Vilka läkemedelsgrupper finns det?

Vanliga Läkemedelsgrupper

  • Smärtstillande t. ex. Panodil, Alvedon, Ibuprofen, Ipren.
  • Psykofarmaka t. ex. Oxascand, Imovane.
  • Hjärt-kärlmedel t. ex. Nitromex, Nitrolingual.
  • Blodförtunnande t. ex.
  • Urindrivande t. ex.
  • Laxermedel t. ex.
  • Läkemedel mot epilepsi och kramptillstånd t. ex.
  • Diabetesläkemedel, t. ex.

Hur får jag mitt barn att svälja tabletter?

Det kan bli enklare att svälja tabletten om barnet får fukta halsen med lite vatten. Ett annat tips är att ge en trögflytande dryck att svälja ner tabletten med, till exempel nyponsoppa, fil eller yoghurt som innehåller fruktbitar. Jämfört med vatten kan en trögflytande dryck göra att tabletten blir lättare att svälja.

Kan man krossa alla tabletter?

Huvudregel: Krossa inte läkemedel… En del tabletter och kapslar går att dela eller krossa, men det gäller inte alla. En del är till och med direkt olämpliga att krossa. Vissa tabletter behöver lösas upp extra långsamt i magen och tarmarna.

Vad betyder enteral?

Enteral nutrition innebär att näring tillförs via mag- och tarmkanalen, antingen genom normalt ätande eller genom sondmatning. Termen syftar dock vanligen till sondmatning i olika former.

Vad är enteral och parenteral?

Artificiell näringstillförsel via mag-tarmkanalen, enteral näringstillförsel (EN), eller tillförsel direkt i blodbanan, parenteral näringstillförsel (PN) kan då vara alternativ.

Share this post