Rekommendationer

Vad gor man om man hittar en overgiven katt?

Vad gör man om man hittar en övergiven katt?

Upphittade katter Om du hittar en märkning på katten ska du kontakta ägaren. Annars kontaktar du polisen. Om katten inte är märkt och du tror att den är övergiven ska du kontakta länsstyrelsen. Utanför dagtid kan du kontakta polisen som kan besluta om katten ska omhändertas.

Hur hittar man en Chippad katt?

Ett chip sitter vanligen under huden mellan skulderbladen på katten och är inte synligt med blotta ögat. För att kunna få reda på ett chipnummer så måste man komma i kontakt med någon som har en chipavläsare, till exempel polisen, veterinär, djurhem.

Vad räknas som djurplågeri?

När ett djur blir utsatt för vanskötsel eller blir plågat på annat sätt kan det vara ett brott. Polisens roll är att utreda om det rör sig om ett brott. Om du till exempel ser en granne sparka sin hund eller plågar sitt djur på annat sätt ska du anmäla det till polisen. Då kan polisen starta en förundersökning.

Vem ringer man om man hittar en hund?

Hos polisen kan man höra om ägaren har anmält hunden som försvunnen och samtidigt själv anmäla hunden som upphittad. En hund som är borttappad räknas som hittegods och faller under hittegodslagen. Det innebär att om man tar hand om en borttappad hund är man skyldig att anmäla det till polisen.

Vad räknas som vanvård av katt?

Djur får inte överansträngas eller hållas bundna på ett plågsamt sätt. En djurägare som inte respekterar dessa regler kan dömas för vanvård eller djurplågeri. Straffet för djurplågeri är böter eller fängelse i högst två år.

Vad ska man göra om man ser en hemlös katt?

Detta gör du om du hittar en katt

  1. Om katten är mager och hungrig ger du mat och vatten i små portioner. Kontakta en veterinär om du är orolig för kattens hälsa.
  2. Ta reda på om katten är märkt.
  3. Anmäl katten till polisen som upphittad.
  4. Annonsera efter kattens ägare.

Får man ta hem en hemlös katt?

Om kattens ägare inte går att hitta Då minskar risken att den kommer bort igen. Har du inte möjlighet att själv ta dig an katten så ska du kontakta polisen, som i sin tur avgör om den ska placeras på ett katthem.

Vem har Chipläsare?

ID-MÄRKNING AV KATT MED MIKROCHIP Chipmärkning, eller mikrochipmärkning, är ett snabbt och enkelt ingrepp som innebär att ett litet chip sätts in under huden på katten. Chipet kan sedan läsas av med hjälp av en speciell chipläsare som finns hos veterinär och polisen.

När ska man använda 114 14?

När ska jag ringa 112 och när ska jag ringa 114 14? Vid pågående brott och vid fara för liv, hälsa och egendom ska du ringa 112. Vid andra ärenden där du behöver kontakt, information eller vill göra en anmälan, ring 114 14.

Hur anmäler man vanvård av djur?

Alla djur som hålls av människor omfattas av djurskyddslagen. Gör du en bedömning att djur far illa ska du göra en anmälan till länsstyrelsens djurskyddshandläggare. Här hittar du kontaktuppgifter på länsstyrelsens hemsida för ditt län .

Vad krävs för att bli djurskyddsinspektör?

De som arbetar som djurskyddsinspektörer har ofta läst djurskydd och etologi på en utbildning till agronom, lantmästare, biolog, eller veterinär. Idag finns också program inom djurskydd som leder till en kandidatexamen.

Share this post