Trendig

Ar TSS dodligt?

Är TSS dödligt?

Toxic shock syndrome, TSS, är en komplikation som kan uppstå vid vissa bakteriella infektioner. Bakterierna utsöndrar ett gift som gör att blodtrycket sjunker kraftigt och kroppens vävnader får inte tillräckligt med syre. TSS är mycket ovanligt men kan vara allvarligt och du måste därför få behandling snabbt.

Vilka typer av läkemedel kan vid överdosering ha god effekt av att ge aktivt kol?

Medicinskt kol bör ges rutinmässigt vid överdosering av medel som adsorberas till kol när en toxisk reaktion kan befaras. Så gott som alla läkemedel binds till medicinskt kol utom järn och litium. Även kalium adsorberas dåligt till kol. Inte heller etanol, metanol eller cyanider binds till medicinskt kol.

Vad betyder Intoxer?

Förgiftning eller intoxikation (förkortat intox.) är ett tillstånd att ha intagit eller på annat sätt kommit i kontakt med giftiga ämnen, som verkar patogent. Läran om gifter och deras verkan kallas toxikologi.

Vad händer om man får TSS?

Många människor bär normalt på stafylokocker utan att vara eller bli sjuka. TSS som sådant, det vill säga sjukdomstillståndet i sig, smittar inte. Någon egentlig inkubationstid kan inte anges, eftersom man kan bära på stafylokockerna länge innan förutsättningarna blir sådana att de börjar bilda toxin.

Hur kan aktivt kol hjälpa mot förgiftning?

Kol är ofta bra att ge vid förgiftningstillbud. Det binder till sig många ämnen, bland annat de flesta läkemedel, svamp- och växtgifter och minskar därigenom upptaget i kroppen. Eftersom det är viktigt att ge kol så snart som möjligt bör man ha det hemma.

Vad innebär överdosering?

Överdos är när någon tar en större dos än rekommenderat av en drog eller läkemedel. Därmed ger substansen en större eller annorlunda effekt än önskat. Vad som händer vid överdos beror på vilken drog det är och på individens förutsättningar (se stress – sårbarhetsmodellen).

TSS (toxic shock syndrome), som även kallas tampongsjukan, är mycket ovanligt. De som får sjukdomen får den oftast i samband med en hudinfektion, till exempel efter en operation. De flesta fall av TSS har alltså inte något med mens och tamponger att göra. TSS orsakas av ett gift som produceras av en sorts bakterier.

Hur fort får man TSS?

Share this post