Allmänning

Hur tar man bort lipomer?

Hur tar man bort lipomer?

Ytliga fettknölar kan tas bort i lokalbedövning om de ger besvär. Större eller djupare knölar kräver ibland utredning med ultraljud eller magnetkamera, och går inte alltid att enkelt ta bort i lokalbedövning. Vid operation av små fettknölar bedövas huden ovanpå knölen och man gör ett snitt.

Vem tar bort lipom?

Du behöver oftast inte söka vård för en fettknöl, men om du känner dig orolig kan du kontakta en vårdcentral. Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig: Du har en fettknöl som ger besvär. Du har en knöl som förändras, till exempel blir hård och oregelbunden eller börjar växa snabbt.

Varför får man lipom?

Det är inte klarlagt varför fettknölar bildas men det kan vara ärftligt. Du kan få fettknölar i alla åldrar, men vanligtvis kommer de i åldern 40 till 60 år. En fettknöl brukar finnas kvar livet ut. Fettknölar kan bli större om du går upp i vikt, men övervikt är ingen orsak till att fettknölar bildas.

Kan man ta bort aterom själv?

Den är som sagt ofarlig och ställer normalt sett inte till med några problem. Ofta tömmer den sig själv efter en tid. Om svulsten sitter olämpligt till på något sätt, eller om man vill ta bort den av kosmetiska skäl, så är det ett snabbt och enkelt ingrepp som utförs med lokalbedövning.

Hur tömma aterom?

Aterom kan tömmas genom att man sticker hål och klämmer ut talg men den fyller på sig snabbt igen. Det bästa är att ta bort dem på kirurgisk väg med lokalbedövning.

Kan lipom bli cancer?

De flesta är fettumörer av vilka lipom utgör den största gruppen. Utöver lipom finns det dock ett flertal andra fettinnehållande tumörer. Bland den stora mängden mjukdelstumörer finns även de få mjukdelssarkomen. Mjukdelssarkom är ofta höggradigt maligna med hög mortalitet.

Kan aterom försvinna?

Ett inflammerat aterom kan behöva tömmas genast. Det kan du få hjälp med på en vårdcentral. Ibland tömmer det sig själv. Ett aterom är helt ofarligt, men det kan bli ganska stort om det inte behandlas eller tömmer sig själv.

Share this post