Rekommendationer

Hur lange lever salar?

Hur länge lever sälar?

Av Sveriges tre sälarter är gråsälen den största och vikaren är den minsta. De äter främst fisk och blir mellan 25-50 år gamla. Kutarna föds mellan februari och juni.

Hur sover en säl?

De flesta luftandande havsdjur, till exempel valar och havssköldpaddor, sover i vattenytan, men det finns faktiskt också luftandande havsdjur som kan sova under vattnet, bland annat sälarna, som kan sova i dykläge. De stiger bara upp till ytan efter luft med jämna mellanrum utan att vakna.

Vad heter kutens pappa?

En gråsälsunge kallas kut och hanen för ståte. Hanen är mörkgrå med fläckar som är ljusare. Honan har mörkgrå fläckar på en silvergrå päls och ungarna är vita. Med sin längd av 230 centimeter och vikt av 220 kilogram är hanen klart större än honan som är cirka 180 centimeter lång och 150 kilogram tung.

Var är sälarna på vintern?

Minst och nordligast är vikaresälen som har sin huvudsakliga utbredning i Bottenviken och Kvarken. Vikaren är beroende av havsis på vintern, eftersom kuten föds i februari-mars och behöver tillbringa första tiden i en is- eller snögrotta som den vuxna sälen gräver ut.

Hur lever gråsälen?

Gråsäl (Halichoerus grypus) Gråsälen lever i havet hela året, utom några veckor i mars då den föder sin kut och parar sig, och i maj, då den ska ömsa päls. Den både sover och äter till havs, och är anpassad för att klara det höga trycket på flera hundra meters djup.

Hur sover Blåvalar?

Sömn hos vattenlevande däggdjur De håller andan medan de sover och vaknar regelbundet för att gå upp till ytan och andas. Både öronsälar och valar kan dock andas utan att den sovande hemisfären vaknar av detta.

Vad heter säl hane?

Den tillhör familjen öronlösa sälar och är den enda arten i släktet Halichoerus. Gråsälen är större än knubbsälen och vikaren, och i motsats till andra sälarter som förekommer vid svenska kusten har den ett konformigt huvud. Gråsälshanen kallas också för ståte, pluralis ståtar.

Vad heter världens ovanligaste säl?

saimenvikaren. Dessa ovanliga insjösälar lever i Finlands största sjö Saimen. Tack vare beskydd har beståndet ökat till 300 individer, men de är fortfarande utrotningshotade.

Share this post