Innehållsförteckning
Hur kan det komma sig att spädbarn ofta kräks lite efter matning?
Ibland kommer det mycket och ibland lite mindre. Men vad beror detta på egentligen? Jo, hos små bebisar sluter inte magmunnen lika tätt mellan matstrupe och magsäck. Det gör också att maginnehåll och magsaft lättare kan komma upp i matstrupen.
Vill amma hela tiden kräks?
Om ditt barn verkar oroligt och vill amma hela tiden ska du överväga att rådfråga vårdpersonal, säger Cathy. Barnet kan även kräkas upp mjölk efter en amning, men detta är inget att oroa sig över. Men om barnet kräks orange, grönt, brunt eller svart eller om det kaskadkräks ska du rådfråga vårdpersonal.
Hur ofta kräks bebisar?
Spädbarn kan kräkas flera gånger på en dag. Ofta sker det när barnet har ätit och fått i sig mer än det kan smälta. Då kräks barnet upp överskottet, vilket är helt ofarligt. Kräkningar kan också vara symptom på andra, mer allvarliga, tillstånd och sjukdomar för vilka vård är nödvändig.
Överskottskräkningar beror på att magmunnen mellan matstrupe och magsäck inte sluter lika tätt som hos äldre barn och vuxna. Det gör också att maginnehållet och magsaft oftare kan komma upp i matstrupen utan att barnet kräks, så kallad gastroesofageal reflux.
Hur mycket är normalt att bebis kräks?
Det är vanligt att ett spädbarn eller en bebis kräks efter att ha ätit. Den vanligaste orsaken är så kallad överskottskräkning, som beror på att barnet får i sig mer mat än det kan smälta. Vissa spädbarn kräks efter varje måltid. Det är helt normalt och går över i 1-årsåldern när kroppens funktioner har utvecklats mer.
Hur ofta kräks spädbarn?
De allra flesta spädbarn kräks, ofta i samband med måltid. Detta kallar vi ofta överskottskräkningar, och är en viktig och helt fysiologisk mekanism, som möjliggörs av att magsäcken och matstrupen, precis som övriga kroppen ännu inte antagit det äldre barnets eller den vuxnes anatomi och funktion.