Rekommendationer

Vad ar Karensbelopp?

Vad är Karensbelopp?

– När man har varit på första besöket och tandläkaren har rapporterat in till oss så startar den här ersättningsperioden och då är det ett karensbelopp på 3000 kronor som man måste betala själv fullt ut, berättar Bosse Wahlström, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Vad innebär f-kort?

Patienter som har en långvarig sjukdom och grav till fullständig funktionsnedsättning som följd av denna kan ha rätt till F-tandvård. Patienterna har som följd av funktionsnedsättningen stora svårigheter att ta hand om sin munhygien eller medverka till tandbehandling.

Vilka personer har rätt till nödvändig tandvård?

Alla som har rätt till uppsökande verksamhet har också rätt till nödvändig tandvård. Det är. personer som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. personer med ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser.

Vem har rätt till tandvård i hemmet?

Uppsökande verksamhet Personer med omfattande och varaktigt behov av vård och omsorg har rätt till munhälsobedömning i hemmet enligt tandvårdslagen. Landstinget ansvarar för att söka upp och erbjuda tandvård till sjuka, äldre och personer med funktionsnedsättningar.

Hur betalar man för nödvändig tandvård?

När det gäller nödvändig tandvård får patienten ett tandvårdsstödsintyg som berättigar till besök hos valfri tandläkare eller tandhygienist. I samband med besöket ska patienten visa upp legitimation. För nödvändig tandvård betalar patienten samma avgift som inom hälso- och sjukvården.

Hur mycket betalar Försäkringskassan för tandvård?

Det finns som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan: Från och med det år du fyller 24 till och med det år du fyller 29 är bidraget 600 kronor per år. Från och med det år du fyller 30 till och med det år du fyller 64 är bidraget 300 kronor per år. Från och med det år du fyller 65 är bidraget 600 kronor per år.

Vad landstingens tandvårdsstöd är?

Det statliga tandvårdsstödet är statens bidrag till den enskildes tandvård. Det ska upprätthålla en god tandhälsa och ge tandvård till en rimlig kostnad, för de med stora behov. Stödet består av ett allmänt tandvårdsbidrag, ett särskilt tandvårdsbidrag och ett högkostnadsskydd.

Share this post