Ny

Hur kanns narkolepsi?

Hur känns narkolepsi?

Symtom. Narkolepsi kännetecknas av dagtrötthet och sömnighet som inte går över, ofrivilliga attacker av sömn och kataplexi. Symtomen visar sig ofta i tonåren och för det mesta före 30 års ålder. Hos tio procent börjar sjukdomen före tio års ålder.

Hur diagnostiseras narkolepsi?

För att ställa en säker diagnos vid narkolepsi går läkaren igenom personens sjukdomshistoria och symtom. Man genomför även flera olika sömntester. Dessutom tas prover, bland annat för att fastställa nivåer av hormonet orexin.

Kan man ha lite narkolepsi?

Det handlar om dagsömnighet med ofrivilligt insomnande, kataplexi, sömnparalys och hallucinationer. Men också oregelbunden sömn under natten. Symtomen kan variera från lindriga symtom till svåra symtom som gör det omöjligt att leva som vanligt. Narkolepsi visar sig ofta i tonåren och för det mesta före 30 års ålder.

Finns det olika grader av narkolepsi?

Hos små barn kan ovanligt lång nattsömn eller fler sovstunder på dagen vara symtom på narkolepsi. För både narkolepsi typ 1 och typ 2 är det vanligt med en mycket dålig sömnkvalitet med uppsplittrad nattsömn, där man sover mellan 1-3 timmar åt gången.

Vad är Hypersomnia?

Hypersomni är ett sömnbesvär som innebär att du har kraftig trötthet under dagtid, så pass att det kan anses som sjukligt. Det kan visa sig på olika sätt, t ex genom att du råkar somna av då och då, och är kopplat till flera olika besvär.

Narkolepsi kännetecknas av flera symtom som har med sömn och vakenhet att göra. Det handlar om dagsömnighet med ofrivilligt insomnande, kataplexi, sömnparalys och hallucinationer. Men också oregelbunden sömn under natten.

Hur vanligt är narkolepsi?

Det vanligaste tecknet på sjukdomen är att man somnar okontrollerat, när som helst under dagen. Det är även vanligt med uppsplittrad nattsömn och så kallade kataplexiattacker; att man tappar muskelkraft tillfälligt, särskilt vid starka känsloyttringar. Totalt har cirka 4 200 personer narkolepsi i Sverige.

Share this post